Валерій Пацкан: У 2019 році ми знайшли порушення, фактично, під час кожної третьої перевірки

16.06.2020 14:38

У 2019 році аудитори Рахункової палати знайшли порушення, фактично, під час кожної третьої перевірки. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан у відеоролику, розміщеному на його сторінці у мережі Фейсбук, щодо підсумків роботи інституції за 2019 рік.

«Отже, стисло про результати нашої роботи у 2019 році. Обсяг перевірених коштів становить понад 760 млрд грн, перевірено понад 600 об’єктів, затверджено близько 80 звітів. Сума перевірених коштів – найбільша з 2010 року, - зазначив Валерій Пацкан. - Багато це чи мало? Весь держбюджет України на рік – це трохи більше трильйона гривень. Отже ми перевірили ¾ річного бюджету країни. Але це умовно, оскільки перевірка може охоплювати період до 3-х попередніх років».

Він зауважив, що загальна сума виявлених у 2019 порушень та недоліків, а також неефективного управління і використання коштів Державного бюджету України та майном становила майже 50 млрд грн. Це найбільший показник з 2011 року.

«За повідомленнями Рахункової палати у 2019 році розпочато 73 кримінальні провадження. В основі – 23 аудити. Тобто ми знайшли порушення, фактично, під час кожної третьої перевірки!» - наголосив Голова Рахункової палати.

Більшість кримінальних проваджень кваліфіковано за статею 191 Кримінального кодексу – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

«Зупинюся лише на найбільш цікавих «знахідках», виявлених Рахунковою палатою. Через невиконання прогнозних показників від акцизу з тютюнових виробів держбюджет не отримав за два з половиною роки майже 20 млрд грн. У середньому – 8 млрд грн за рік. Із 1,5 млрд грн, виділених на ремонт місцевих доріг, 607 млн грн використано неефективно. Тобто неефективно використовувалася кожна гривня на дві з половиною виділених», - підкреслив Валерій Пацкан.

Коментуючи питання захисту лісів, Голова Рахункової палати відзначив, що держава не володіє достовірною інформацією щодо якісного та кількісного складу лісового фонду України, оскільки не вівся державний лісовий кадастр. «Шкода, завдана незаконними рубками деревини протягом 2,5 років, оцінена у майже 740 млн грн. Обсяги незаконних рубок становили близько 120 тис. кубічних метрів. Це свідчить про неефективність лісової охорони», - наголосив Валерій Пацкан.

Детальніше зі звітом можна ознайомитися на сайті Рахункової палати.