Валерій Пацкан: За 8 місяців цього року стан виконання доходів державного бюджету, порівняно з першим півріччям, поліпшився

25.09.2020 13:56

За 8 місяців цього року стан виконання доходів державного бюджету, порівняно з першим півріччям, поліпшився. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан в ефірі каналу 112.

«Якщо у I півріччі план доходів загального фонду не виконано на 38 млрд грн, або 7,8%, то у січні – серпні – на 18,4 млрд грн, або 3%», – сказав він. В той же час, він нагадав, що внесенням змін до державного бюджету сума доходів на рік була зменшена на 120 млрд грн, відповідно скориговано планові показники, визначені у помісячному розписі доходів загального фонду.

Зокрема, за словами Валерія Пацкана, не виконаний плановий показник з надходжень ПДВ із ввезених на митну територію України товарів – на 33,3 млрд грн (16,9%); рентної плати за користування надрами – на 5,2 млрд грн (24,2%); податку та збору на доходи фізичних осіб – на 1,1 млрд грн (1,4%); ввізного мита – на 391,5 млн грн (2,9%).

Водночас, Голова Рахункової палати зауважив, що виконання доходів державного бюджету за підсумками року залежатиме від подальшої економічної ситуації в країні. «Якщо не буде жодних ексцесів, то є ймовірність виконати план по доходах», – сказав Валерій Пацкан.

В той же час, підкреслив Голова Рахункової палати, ситуація з видатками набагато гірша і порівняно з I півріччям стан виконання не поліпшився. Він зауважив, що у січні–серпні невиконання плану загального фонду становило вже 92,4 млрд грн (або 12,5%), тоді як у I півріччі видатків здійснено на 51 млрд грн (або 9,5%) менше плану. «Менші плану видатки МОЗу на відшкодування витрат на медичне обслуговування населення – на 13,6 млрд грн та Міноборони на закупівлю, модернізацію і ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання – на 5,7 млрд грн», – додав Валерій Пацкан.

«Уже зараз зрозуміло, що найбільше «освоєння» коштів традиційно відбуватиметься в останні місяці року, що значно посилює ризики їх неефективного використання», – зауважив Валерій Пацкан.