Валерій Пацкан: Місцеві бюджети не отримали з держбюджету 3,5 млрд грн

30.09.2020 17:21

Місцеві бюджети не отримали з державного бюджету 3,5 млрд грн станом на 1 вересня. З них 1,2 млрд грн – через ненадходження плати за ліцензії на здійснення діяльності у сфері організації і проведення азартних ігор. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час виступу на засіданні Комітету Верховної Ради з питань бюджету, де розглядалося питання «Про Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у першому півріччі та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році».

«На 1 вересня місцеві бюджети не отримали 3,5 млрд гривень. Насамперед, через невиконання плану надходжень до державного бюджету, які визначені джерелом надання окремих субвенцій. Інші причини - організаційні прорахунки», - зазначив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати відзначив, що, зокрема, з березня, не розпочато надання 3-х субвенцій на реалізацію програми „Спроможна школа для кращих результатівˮ, будівництво, реконструкцію і ремонт басейнів та палаців спорту. Джерелом надання цих субвенцій визначена плата за ліцензії на здійснення діяльності у сфері організації і проведення азартних ігор.

Закон, що регулює діяльність у сфері азартних ігор, зауважив Валерій Пацкан, Верховна Рада ухвалила тільки 14 липня. «Для його запровадження необхідно прийняти законодавчі і нормативно-правові акти, яких на сьогодні немає. У результаті місцеві бюджети не отримали 1,2 млрд грн. І ризики ненадходження цієї плати до кінця року посилюються, а відтак - і здійснення запланованих видатків», - зазначив Голова Рахункової палати. І додав, що про ризики формування бюджету за відсутності законодавчих підстав Рахункова палата зазначала ще на стадії розгляду проєкту бюджету-2020.

Валерій Пацкан також зауважив, що зросла залежність виконання у 2020 році державного бюджету від отримання коштів державних запозичень. А це призведе до збільшення боргового навантаження на державний бюджет.

«Нагадаю, у квітні план на 2020 рік запозичень до загального фонду державного бюджету збільшили на 81%. У результаті 41,8% надходжень загального фонду мають становити державні запозичення. У січні–серпні від внутрішніх і зовнішніх запозичень отримали 378,2 млрд грн, або 61% плану на рік. Водночас суттєвими є ризики неотримання на прийнятних умовах запланованих на 2020 рік зовнішніх запозичень і заміщення їх внутрішніми», - резюмував Голова Рахунокової палати.