«Результати змін можна буде відчути вже цього року»: Ольга Піщанська про вдосконалення роботи Рахункової палати

11.04.2024 17:45

Головні зусилля Рахункової палати зараз спрямовані на те, щоб забезпечити виконання рекомендацій інституції об’єктами контролю. На цьому наголосила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська під час форуму на тему: «Покращення аудиторських рекомендацій: стратегії доданої цінності та забезпечення впровадження», що відбувся 11 квітня.

Це вже п’ятий захід, спрямований на покращення взаємодії між зовнішніми та внутрішніми аудиторами. Його організатор − Проєкт «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів» (EU4ACU). До дискусії долучилися експерти Проєкту, фахівці Рахункової палати, Міністерства фінансів України, Державної аудиторської служби, внутрішні аудитори центральних органів влади.

У вступному слові Ольга Піщанська розповіла про головні досягнення та зміни у діяльності Рахункової палати від початку року, а також відзначила, що втілюючи ці зміни команда інституції засвідчила стійке прагнення до вдосконалення професійних навичок. Зокрема вона підкреслила, що з 2024 року всі аудити Рахункової палати здійснюються відповідно до міжнародних стандартів ISSAI, а контроль за виконанням наданих за їх результатами рекомендацій буде автоматизовано. Голова Рахункової палати відзначила важливу роль проєкту EU4ACU у впровадженні цих змін.

«Окремий фокус нашої уваги спрямований на контроль за виконанням рекомендацій Рахункової палати. Усе, що ми робимо, спрямоване на те, щоб об’єкти аудиту приділяли нашим рекомендаціям належну увагу. Для цього ми проводимо, зокрема, моніторинг виконання рішень. Загалом, результати усіх змін, які відбуваються та будуть відбуватися, можна буде відчути вже цього року», – зазначила Ольга Піщанська.

В свою чергу керівниця проєкту Інгуна Судраба повідомила, що з кожним наступним форумом до нього приєднується все більше учасників. На її думку важливим є налагодження прямої комунікації між внутрішніми та зовнішніми аудиторами, адже вони працюють над спільною метою.

В межах загальної дискусії учасники, зокрема, обговорили наслідки оприлюднення результатів впровадження аудиторських рекомендацій та залучення внутрішніх аудиторів до нагляду за впровадженням рекомендацій зовнішніх аудиторів.