Рахункова палата перевірила, як держава організувала процес визначення шкоди та збитків від війни

29.06.2023 11:27

Уряд України організував процес визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, проте така діяльність часто є формальною, проводиться неналежно та з порушенням встановлених термінів.

Про це йдеться у Звіті про результати аудиту ефективності виконання державними органами повноважень з управління об'єктами державної власності в частині визначення шкоди і збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. Відповідальний за проведення аудиту – член Рахункової палати Ігор Яремчук.

Аудит засвідчив, що від початку збройної агресії рф, яка розпочалася у 2014 році, питання захисту прав та інтересів України, у тому числі відшкодування завданої агресором шкоди, вирішувалося відповідно до норм міжнародного права, зокрема, шляхом звернення до Європейського суду з прав людини.

Проте такі процеси тривають багато років та вимагають професійного юридичного супроводу. На сьогодні є кілька рішень на користь українських компаній, майно яких залишилося на тимчасово окупованих територіях.

Рахункова палата констатує, що активна робота з напрацювання організаційно-правових механізмів фіксації та визначення шкоди та збитків, завданих війною, почалася вже через місяць після повномасштабного вторгнення рф у 2022 році.

Так, у березні 2022 року Уряд ухвалив постанову № 326, якою затвердив Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. Проте аудит засвідчив, що цей Порядок мав суттєві недоліки, зокрема не містив системи конкретних та послідовних дій або норм, спрямованих на визначення та фіксацію заподіяної шкоди, встановлення розміру заподіяних збитків. У подальшому, враховуючи масштаби завданих шкоди та збитків, до Порядку неодноразово вносили зміни, а в липні 2022 року його виклали у новій редакції.

Оновленим Порядком Уряд зобов'язав міністерства й інші центральні та місцеві органи виконавчої влади за пів року (до 21 вересня 2022) розробити і затвердити відповідні методики оцінки збитків. Проте лише чотири міністерства виконали це завдання із дотриманням встановлених строків: Міндовкілля – 5, Мінагрополітики, Міноборони, МВС – по одній (загалом 8 методик). Мінекономіки, Міндовкілля, а також Мінекономіки спільно з ФДМУ розробили і затвердили методики із запізненням. Мінстратегпром та Мінрегіон власних методик не розробляли, натомість вказали на доцільність застосування методики, затвердженої Мінекономіки та ФДМУ. 

Станом на 1 квітня 2023 року своїх методик не мали Мінсоцполітики за напрямом «людські втрати та пов'язані з ними соціальні витрати», Мінветеранів – «соціальний захист ветеранів війни», Мінрегіон – «втрати житлового фонду та об'єктів благоустрою», Мінінфраструктури – «втрати інфраструктури транспорту, інфраструктури (зокрема фізичної) електронних комунікаційних мереж», Міненерго – «втрати енергетичної інфраструктури» та Мінкульт – «втрати культурнoї спадщини». Загалом із 23 методик визначення шкоди та збитків, передбачених Порядком, на вказану дату розробили та затвердили лише 12.

Аудитори дійшли висновку, що Мінреінтеграції, яке відповідало за погодження проєктів усіх методик, при їх опрацюванні не забезпечило єдиних підходів та належного контролю за їх якістю. Як наслідок, окремі затверджені методики  мають суттєві недоліки, а це створює ризики неповної фіксації та невизначення усієї шкоди та збитків, а також їх відшкодування у подальшому.

Окремою постановою Уряд запровадив збір та облік інформації про пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій нерухоме майно та доручив Мінцифри забезпечити збір та зберігання інформаційних повідомлень за допомогою ДП “ДІЯ”. При цьому Мінінфраструктури мало до 26 липня 2022 року запустити Держреєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф. Утім, зазначають фахівці Рахункової палати, такого реєстру досі не створили.

«Водночас суспільство вже отримує інформацію про попередньо обраховані міжнародними експертами збитки, завдані війною, і це шалені суми. Зокрема, 23 березня цього року Уряд України, Світовий банк, Європейська Комісія та ООН презентували звіт, в якому прямі збитки України за рік повномасштабної війни оцінюються в понад 135 млрд дол. США. Економічні збитки, а саме порушення економічних потоків, виробництва та додаткові витрати, пов'язані з війною, сягають 290 млрд дол. США. Потреби України на реконструкцію та відновлення оцінюються приблизно в 411 млрд дол. США»,  наголосив Ігор Яремчук.

Рішення та Звіт опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.