Рахункова палата та ГО «Жінки зі Сталі» об’єднують зусилля щодо захисту прав та інтересів ветеранів війни

10.07.2023 18:00

Очільник Рахункової палати Андрій Майснер зустрівся з представницями ГО - Ради дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі». Зустріч відбулася за ініціативи громадської організації, що об’єднує дружин, матерів, родичів українських захисників, які перебувають у полоні, зникли безвісти або загинули. ГО "Жінки зі Сталі" відома своєю активною роботою на користь українських воїнів та їхніх сімей, а також участю у важливих громадських ініціативах. Спільнота опікується найбільш болючими та актуальними питаннями щодо державної політики у справах ветеранів війни.

«В умовах війни Рахункова палата сконцентрувала свою аудиторську увагу на актуальних питаннях щодо реабілітації та реадаптації ветеранів, підтримки ВПО, протезуванні, як найбільш болючої проблеми для тих, хто втратив своє здоров’я і потребує негайної медичної підтримки з боку держави. Потреба в такій підтримці критично зростає - і критичною вона є саме з огляду на неготовність державного апарату до її якісного надання», - зауважив Андрій Майснер.

Він додав, що співпраця між Рахунковою палатою та організацією «Жінки зі Сталі» є кроком у напрямку посилення допомоги тим, хто потребує найбільшої підтримки - українським захисникам та їхнім родинам. «Ми розуміємо, що ветерани та постраждалі громадяни потребують широкого спектру послуг та ресурсів для повноцінної реабілітації. Разом з ГО 'Жінки зі Сталі' ми зможемо привернути увагу громадськості до проблем, з якими зіштовхуються українські захисники та їхні сім'ї – надавши чітку, об’єктивну картину реального стану справ і механізмів впорядкування проблемних питань, які перешкоджають реалізації саме ефективної державної політики з підтримки українських захисників, захисниць та членів їхніх родин».

У свою чергу голова правління Ради дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі», дружина бійця полку «Азов» Наталка Зарицька зазначила, що команда ГО уважно ознайомилася зі Звітом Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію заходів із реабілітації та реадаптації постраждалих учасників Революції Гідності, антитерористичної операції та відсічі збройної агресії проти України, і була вкрай здивована тим, що державна інституція настільки предметно розкрила проблематику, яка сьогодні гостро стоїть на порядку денному перед усім українським суспільством щодо реальної підтримки захисників і захисниць України, які кладуть своє життя і здоров’я на вівтар Перемоги над державою-терористкою.

За словами Наталки Зарицької, дуже важливо було відчути, що в Україні є державницька інституція, яка реально опікується питаннями підтримки та захисту ветеранів війни.

За результатами зустрічі сторони домовилися об’єднати зусилля щодо реального захисту законних прав та інтересів ветеранів війни та впливу на підвищення якості державної політики у цій сфері.

Найближчим часом на засіданні Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглядатиметься Звіт Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію заходів із реабілітації та реадаптації постраждалих учасників Революції Гідності, антитерористичної операції та відсічі збройної агресії проти України, відповідальним за організацію та проведення якого є заступник Голови Рахункової палати Андрій Майснер.