Андрій Майснер: Рахункова палата провела фінаудит гранту з Цільового фонду Світового банку

13.07.2023 09:00

Рахункова палата провела фінансовий аудит гранту з Цільового фонду Світового банку в сумі понад 1 млрд євро і надала позитивний висновок.

Про це заявив т.в.п. Голови Рахункової палати Андрій Майснер, презентуючи Звіт про результати фінансового аудиту гранту Цільового фонду багатьох донорів зі співфінансування Програми Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення для України.

Повномасштабне злочинне вторгнення рф в Україну спровокувало скорочення доходів державного бюджету і збільшення видатків на оборону й соціальні потреби. При дефіциті фінансових ресурсів постала потреба залучити зовнішнє фінансування з чітким обмеженням щодо неспрямування залучених ззовні коштів на потреби оборони України. Для цього у співпраці зі Світовим банком Україна використала такі фінансові інструменти: багатоцільові фонди, паралельне фінансування й гарантії.

Зокрема у рамках реалізації системного проєкту “Додаткова позика для Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення” Україна отримала позику в сумі понад 1 млрд євро (33,5 млрд гривень). Ці кошти були зараховані на єдиний казначейський рахунок для проведення видатків загального фонду держбюджету та не мали цільового призначення.

“Ефективна реалізація цього проєкту відповідно до вимог Світового банку, своєчасний, точний і об’єктивний облік отриманих коштів і звітування про його результати має неоціненне значення для подальшої підтримки України її міжнародними партнерами”, – повідомив Андрій Майснер.

Він зазначив, що фінаудит системного проєкту здійснювався не вперше. Торік Рахункова палата перевірила проєкт “Додаткова позика для Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення”. Фінансові аудити проводилися за офіційним зверненням Світового банку та Міністерства фінансів України до Рахункової палати у розрізі того, що інституція є надійним партнером щодо об’єктивності та неупередженості аудиторської діяльності та надання фахової оцінки щодо використання наданих коштів у рамках проєктів і програм Світового банку.

Заступниця міністра фінансів Ольга Зикова, яка була присутня під час розгляду Звіту, зазначила, що Міністерство фінансів у подальшому може розраховувати на співпрацю з Рахунковою палатою в контексті швидкого й якісного реагування на прохання з боку донорів.

За результатами проведеного аудиту Рахункова палата сформувала немодифіковану думку (позитивний висновок) щодо фінансової звітності, складеної Мінфіном. А також підтвердила, що фінзвітність відображає достовірні дані в усіх аспектах щодо надходжень коштів гранту відповідно до вимог положень Угоди й Технічного завдання.

Аудит засвідчив, що надані після попереднього фінаудиту проєкту рекомендації Рахункової палати здебільшого виконані або є на постійному контролі у Міністерстві фінансів.

Довідково:

У рамках реалізації проєкту “Додаткова позика для Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення” Світовий банк створив Цільовий фонд багатьох донорів зі співфінансування Програми Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення для України. Його адміністраторами виступили Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародна асоціація розвитку (МАР). Наразі Україна отримала понад 1 млрд євро цієї позики (33,5 млрд гривень).

Донорами фонду стали: США (929 млн євро), Велика Британія (86 млн євро), Данія (20 млн євро), Норвегія (19,4 млн євро), Австрія (10 млн євро), Латвія (5 млн євро), Литва (5 млн євро) й Ісландія (500 тис. євро).

Проєкт має на меті допомогти Уряду покрити непередбачуваний дефіцит держбюджету, спричинений повномасштабним вторгненням рф в Україну, і закрити першочергові потреби.