Рахункова палата продовжує пильний контроль за коштами Євросоюзу в рамках прикордонного співробітництва

14.11.2023 09:00

Член Рахункової палати України Василь Невідомий взяв участь у сьомій мережевій зустрічі представників органів аудиту країн-учасниць проєкту TESIM ENI CBC/NEXT за програмами прикордонного співробітництва Interreg Next 2021–2027 років у Кальярі (Італійська Республіка).

Аудиторська спільнота TESIM ENI CBC (проєкт технічної підтримки впровадження та менеджменту програм прикордонного співробітництва) об’єднує органи аудиту й обраних членів груп аудиторів із країн-учасниць для співпраці, обміну досвідом і пошуку рішень з метою вирішення спільних проблем в багатьох сферах.

Цьогоріч учасники заходу зосередилися на оцінці річних аудиторських звітів і висновків щодо реалізації програм прикордонного співробітництва за 2021/2022 роки, рекомендаціях щодо проведення майбутньої аудиторської роботи й закритті окремих реалізованих програм проєкту ENI CBC. Крім того, приділялася увага й результатам аудитів чинних програм ENI CBC та перспективам аудиторської діяльності за програмами прикордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Interreg NEXT, зокрема ключовим викликам аудитів, планам на наступний рік й головним новаціям.

У перший день зустрічі представники органів аудиту обговорили досвід країн-учасниць програм ENI MED (ENI CBC «Mediterranean Sea Basin Programme») з управління процесами аудитів у межах циклу реалізації транскордонного співробітництва ENI CBC і презентували напрацювання щодо управління процесом аудиту протягом усього періоду виконання програми. Учасники ознайомились з основними результатами аудиту річних звітів і рахунків, розглянули застосовані аудиторські практики з оцінки програм транскордонного співробітництва й презентували початкові результати аналізу окремих інфраструктурних проєктів.

На другий день заходу сторони обговорили поточний стан реалізації програм Interreg NEXT у період 2021–2027 років, підходи та ключові вимоги до аудитів проєктів, системних аудитів та їх планування. Обмінюючись думками, учасники наголосили на перших результатах і висновках щодо застосування практичного інструментарію при проведенні системних аудитів у 2021–2027 роках.

Під час роботи в підгрупах учасники заходу розглянули найважливіші нововведення, які стосуються загальних підходів до провадження у програмах Interreg NEXT нових методів управління за використанням коштів у 2021–2027 роках.

Група підтримки проєкту Interact презентувала низку посібників для покращення аудиторської діяльності з питань системних аудитів, аудитів проєктів та аудиту рахунків на новий програмний період.

Член Рахункової палати Василь Невідомий спільно зі стейкхолдерами обговорив головні напрацювання аудиторів Рахункової палати в складі груп аудиторів за чотирма програмами транснаціонального та прикордонного співробітництва європейського інструменту сусідства та партнерства (ППС ЄІС) проєкту Interreg Next 2021–2027: «Україна – Польща», «Україна – Румунія», «Україна – Словаччина – Угорщина – Румунія», «Басейн Чорного моря».