Рахункова палата не зафіксувала у 2022 та 2023 роках критичних помилок у використанні коштів міжнародної підтримки

21.03.2024 14:32

Під час проведених протягом 2022–2023 років заходів державного зовнішнього фінансового контролю щодо використання коштів позик і допомог іноземних держав та організацій, Рахункова палата охопила аудитами та аналізом 760,2 млрд грн. Про це заявила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська на спільному засіданні Комітету Європейського парламенту з бюджетного контролю (CONT), Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Комітету з питань антикорупційної політики. Захід такого формату є традиційним та відбувається уже втретє у онлайн-форматі.

«Щодо використання цих коштів, то і у 2022 і у 2023 році Рахунковою палатою не було зафіксовано критичних помилок чи порушень, які б могли свідчити про порушення умов їх використання. Натомість нами було зафіксовано низку певних складнощів, які могли впливати на швидкість освоєння коштів. Зокрема це відбувалося через нерегулярність та подекуди непрогнозованість часу надходження коштів та через ускладнення, спричинені умовами воєнного стану»,  зазначила Голова Рахункової палати.

За словами Ольги Піщанської, під час зазначених заходів було встановлено недоліків та помилок на 242,8 млн грн. Рахункова палата надала щодо цих фактів свої рекомендації відповідальним органам влади і частину з них уже враховано.

Як повідомила Голова Рахункової палати, за ці два роки інституція здійснила 11 аудитів щодо використання позик та допомог міжнародних партнерів України, з них два стосуються підтримки європейських партнерів. У 2024 році Рахункова палата планувала провести ще п’ять аудитів, які стосуються міжнародної допомоги. Загалом інституція наразі налагоджує системну роботу з контролю та аналізу усіх коштів, що надаються партнерами Україні, задля встановлення тих програм та напрямків, що можуть потребувати здійснення аудиту чи аналізу.

Відповідаючи на запитання партнерів, Ольга Піщанська, розповіла про те, як відбувається процес удосконалення інструментів контролю за ефективним використанням коштів міжнародної допомоги у Рахунковій палаті зараз та про практику повернення до бюджету не належним чином використаних ресурсів.

Також член Рахункової палати Кирило Клименко розповів учасникам заходу, зокрема, про алгоритм співпраці Рахункової палати з правоохоронними органами у випадку виявлення інституцією порушення законодавства. Та наголосив, що з огляду на початок імплементації програми фінансової підтримки «Ukraine Facility» актуальним є питання більш чіткого розподілу повноважень між Рахунковою палатою та Державною аудиторською службою в частині аудиту використання коштів цього фонду.

Підсумовуючи зустріч Голова Комітету з бюджетного контролю Європарламенту Моніка Хольмаєр висловила українським колегам найкращі побажання та відзначила, що в умовах воєнних ризиків Україні доведеться докладати багато зусиль для протидії порушенням та зловживанням.