Рахункова палата затвердила Звіт про свою діяльність в 2023 році

26.03.2024 17:45

Перевірено і проаналізовано 771 млрд грн, охоплено контролем 399 об’єктів, підготовлено та затверджено 59 звітів за результатами контрольних заходів, загальна сума виявлених порушень і недоліків під час управління публічними фінансами склала майже 60,8 млрд грн.

Такими є основні показники підсумків роботи Рахункової палати у 2023 році, викладені у відповідному Звіті, затвердженому на засіданні органу 26 березня.

«2023 рік був роком важливих позитивних змін у роботі Рахункової палати, завдяки яким інституція довела свою спроможність ефективно реагувати на виклики часу, відповідати запитам суспільства та повною мірою виконувати місію Рахункової палати як вищого органу аудиту. Про це свідчить і покращення основних показників, що характеризують контрольно–аналітичну діяльність Рахункової палати», − зазначила, презентуючи звіт під час засідання, Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

За даними Звіту найбільше порушень та недоліків було виявлено за напрямками:

 безпека та обороноздатність держави  16,5 млрд грн;

 доходи державного бюджету  12,4 млрд грн;

 соціальна сфера та охорона здоров’я  8,4 млрд грн.

З загального обсягу наданих Рахунковою палатою у 2022 і 2023 роках рекомендацій до кінця 2023 року виконані або перебувають у процесі виконання 64,4%.

За результатами 14 аудитів, проведених у 2023 році, розпочато 9 досудових розслідувань у кримінальних провадженнях та 3 повідомлення Рахункової палати скеровано для приєднання до кримінального провадження.

Також інституція зробила важливі кроки задля вдосконалення внутрішніх робочих процесів. Зокрема, завдяки підтримці проекту міжнародної технічної допомоги «Зміцнення спроможності зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні», було напрацьовано та затверджено низку документів, спрямованих на модернізацію та систематизацію роботи Рахункової палати, посилення її відкритості.

Звіт Рахункової палати за 2023 рік відповідно до вимог законодавства у визначений термін буде поданий до Верховної Ради України, а також опублікований на офіційному сайті інституції.