Посилення інституційної спроможності щодо аудиту публічних закупівель: Наглядова Рада Проєкту EU4PFM затвердила план роботи на 2024 рік

11.04.2024 17:46

Підтримка у посиленні інституційної спроможності держорганів щодо контролю бюджетних коштів у сфері публічних закупівель, удосконалення моніторингу та зовнішнього аудиту публічних закупівель з боку Рахункової палати, а також розробка програми розвитку аудиторів. Такі основні пункти плану роботи на 2024 рік Наглядової Ради Компоненту публічних закупівель Проєкту технічної допомоги Європейського Союзу «Програма підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM)». Відповідний документ затверджений на першому засіданні Наглядової Ради 11 квітня 2024 року.

Цей Компонент планує надавати підтримку, зокрема, органам влади України, які здійснюють контроль за процесом публічних закупівель: Рахунковій палаті, Міністерству економіки, Державній аудиторській службі та Антимонопольному комітету.

Керівник сектору економічної та соціальної політики Представництва ЄС в Україні Хенрік Гюітфельдт під час зустрічі відзначив, що належне функціонування публічних закупівель – важливе для економіки, стабільності та повоєнного відновлення країни. Він подякував Рахунковій палаті за те, що інституція долучилася до Наглядової Ради Компоненту публічних закупівель EU4PFM.

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська у відповідь розповіла про очікування інституції від співпраці з EU4PFM.

«У цьому напрямку для нас буде дуже корисним сприяння проєкту в розробці підзаконних нормативних актів. А саме − розробці керівництва до Методичного посібника з аудиту відповідності, в якому будуть міститися алгоритми дій під час аудитів, що стосуються державних закупівель. Однак, основою нашого успіху є розвиток фахівців. Тому ми потребуємо допомоги в навчанні працівників у сфері аудиту публічних закупівель і їх ознайомлення з найкращими світовими практиками проведення аудиту», – зазначила Ольга Піщанська.

В свою чергу керівник команди експертів проєкту EU4PFM Ерікс Мезаліс відзначив, що Рахункова палата відіграє важливу роль в нагляді за системою закупівель, тому проєкт докладе зусиль, щоб задовольнити ці потреби інституції.

Окрім плану роботи, на першому засіданні сторони також затвердили Регламент та окреслили основні пріоритети підтримки.

Нагадаємо, Рахункова палата щорічно аналізує звіт Міністерства економіки України, що містить аналіз функціонування системи публічних закупівель (щодо кількісних і вартісних показників закупівель у розрізі процедур і предметів закупівель, рівня конкуренції, кількості скарг) та узагальнену інформацію про результати здійснення контролю у сфері закупівель.