Доповнення до інформаційного повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 10.11.2022 № 23-4

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів, виділених з державного бюджету для здійснення діяльності Національною дитячою спеціалізованою лікарнею "Охматдит" МОЗ України та зміцнення її матеріально-технічної бази

У межах моніторингу виконання рекомендацій, наданих у рішенні Рахункової палати від 10.11.2022 № 23-4 щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів, виділених з державного бюджету для здійснення діяльності Національною дитячою спеціалізованою лікарнею "Охматдит" МОЗ України та зміцнення її матеріально-технічної бази, отримано інформацію від Міністерства охорони здоров'я України (далі – МОЗ) (лист від 15.08.2023 № 13-04/22457/2-23), Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" МОЗ України (далі – НДСЛ "Охматдит") (листи від 14.07.2023 № 1789/02.1-09./-23 та від 25.08.2023 № 2114/02.1-09./-23), державного підприємства "Укрмедпроектбуд" (далі – ДП "Укрмедпроектбуд") (лист від 11.07.2023 № 46/07-23).

МОЗ поінформувало про реалізацію заходів щодо виконання рекомендацій, наданих за результатами аудиту: із сімнадцяти рекомендацій виконано сім, на стадії виконання – чотири, не виконано – п’ять, втратила актуальність у зв’язку із змінами в законодавстві одна рекомендація.

НДСЛ "Охматдит" реалізовано одинадцять із дев’ятнадцяти рекомендацій, чотири знаходяться в стадії виконання, чотири – не виконано. ДП "Укрмедпроектбуд" виконані дві рекомендації.

МОЗ реалізовані такі основні рекомендації.

Постановою Верховної Ради України від 07 лютого 2023 року № 2911 "Про порядок денний дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання" передбачено розгляд у другому читанні прийнятого за основу проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму залучення приватних інвестицій з використанням механізму державно-приватного партнерства для пришвидшення відновлення зруйнованих війною об’єктів та будівництва нових об’єктів, пов’язаних з післявоєнною перебудовою економіки України (зареєстрований за № 7508).

На офіційному вебсайті МОЗ (www.moz.gov.ua) оприлюднено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року та затвердження операційного плану її реалізації у 2023 році", який станом на сьогодні ще не затверджено.

МОЗ у липні 2023 року звернулося до Мінфіну щодо внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 червня 2021 року № 590, з метою можливості проведення капітальних видатків за рахунок коштів спеціального фонду (благодійні внески).

Наказом МОЗ від 29.11.2022 № 2163 затверджено у новій редакції статут НДСЛ "Охматдит" з метою його узгодження із положеннями Основ законодавства України про охорону здоров'я. Погоджено Стратегічний план розвитку НДСЛ "Охматдит" на середньостроковий період (2024–2026 роки).

До Мінекономіки подано проєкт "Будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ "Охматдит"", який допущений для участі у відборі державних інвестиційних проєктів Міжвідомчою комісією у 2023 році (протоколи засідання комісії на сайті Мінекономіки з 2022 року не оприлюднюються).

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.08.2023 № 667-р "Про погодження укладення договору про спільну діяльність" погоджено пропозицію МОЗ щодо укладення договору про спільну діяльність між НДСЛ "Охматдит" та благодійною організацією "Фундація Дім Рональда МакДональда в Україні". Це дасть можливість провести реконструкцію корпусу неврології площею 781,2 кв. м, що використовується як склад, з метою збільшення площі будівлі до 3500 кв. м для створення першого Дому Рональда МакДональда в Україні.

Забезпечено звільнення площ НДСЛ "Охматдит" (266,1 кв. м), на яких розташовувалось без законних підстав ДП "Укрмедпроектбуд". Через скорочення штатної чисельності ДП "Укрмедпроектбуд" до 6 од. (з 34 од.), МОЗ вважає за недоцільне призначення керівника та проведення внутрішнього аудиту діяльності цього підприємства.

НДСЛ "Охматдит" поінформувала про виконання таких рекомендації Рахункової палати.

З метою ефективного використання вільних площ, укладено договори співпраці з національними університетами та державною установою, яким у тимчасове користування передано 1626,8 кв. м приміщень лікарні, а також договори оренди нерухомого майна загальною площею 682,58 кв. м, що є державною власністю.

За результатами діяльності у 2022 році та І півріччі 2023 року, порівняно з аналогічними попередніми періодами, збільшилися надходження від надання платних послуг у середньому у 2,7 раза та оренди майна – у 1,5 раза.

Обладнання, що увійшло до першого та другого пускових комплексів будівництва, включаючи тримодальну систему AnyScan (ОФЕКТ/КТ/ПЕТ), прийнято на баланс від ДП "Укрмедпроектбуд", опрацьовується проєкт договору з офіційним представником виробника цього обладнання в Україні (ТОВ "УМТ+") для відновлення його роботи.

З метою розроблення плану заходів для забезпечення належного функціонування системи кондиціювання та вентиляції в новому корпусі, створено робочу комісію, визначено перелік робіт, необхідних для усунення виявлених недоліків.

За рахунок благодійних внесків проводиться капітальний ремонт відділення відновлювального лікування поліклініки площею 519,4 кв. м, яке не використовувалося з 2011 року.

Укомплектовано штатні посади стаціонарних відділень лікарні медичним персоналом на рівні 75 відсотків. Для створення належних умов для перебування медперсоналу і пацієнтів в укриттях під час надзвичайних ситуацій та особливого періоду облаштовано декілька тимчасових укриттів у підвальних приміщеннях лікарняних корпусів.

Річна фінансова та бюджетна звітність за 2022 рік складена на підставі первинних бухгалтерських документів, інвентаризація в 2022 році проведена відповідно до Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.10.2014 за № 1365/26142, з урахуванням усіх зауважень аудиторів.

З метою посилення внутрішнього контролю та з урахуванням наданих рекомендацій, у штатному розписі лікарні передбачена посада фахівця з внутрішнього контролю, на якого покладені обов’язки контролю та перевірки правильності використання бюджетних коштів на забезпечення діяльності лікарні.

Провадиться робота з оформлення речових прав на нерухоме майно щодо 7 об'єктів нерухомості та трьох земельних ділянок (0,730189 га) відповідно до Закону України від 01 липня 2004 року № 1952 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", у тому числі нової будівлі лікувально-діагностичного комплексу. Реалізація цієї рекомендації ще не завершена.

Відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату" здійснюється моніторинг виконання рекомендацій Рахункової палати та вжитих заходів.

 

Член Рахункової палати
Василь НЕВІДОМИЙ