Доповнення до інформаційного повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 12.10.2021 № 24-4

24.07.2024 09:53

щодо Звіту про результати аудиту ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади в частині контролю за повнотою нарахування та сплати до державного бюджету збору на обов’язкове державне пенсійне страхування

У межах моніторингу виконання рекомендацій, наданих у рішенні Рахункової палати від 12.10.2021 № 24-2 за підсумками розгляду Звіту про результати аудиту ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади в частині контролю за повнотою нарахування та сплати до державного бюджету збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, повідомляємо.

Пенсійний фонд України (далі – Пенсійний фонд) на додаток до раніше наданої інформації (листи від 09.11.2021 № 16-2784 і від 28.09.2023 № 2800-0801-5/54599) повідомив (лист від 04.07.2024 № 2800-0801-5/40996) про виконання затверджених Головою правління Пенсійного фонду заходів щодо впровадження рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту, зокрема:

Пенсійний фонд розробив і надіслав на погодження Міністерству соціальної політики України законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування”, згідно з яким передбачено врегулювання питання встановлення строків сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні клеймування ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів державним пробірним клеймом, а також відповідальності за неподання, подання з порушенням установлених строків звітності з нарахування та сплати збору для казенних підприємств пробірного контролю та нотаріусів;

постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2022 р. № 589 внесено зміни до пункту 13 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2022 р. № 1740, згідно з якими збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій, визначених пунктом 12 цього Порядку, сплачується залежно від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки митних органів, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, але не нижче митної вартості, зазначеної у митній декларації;

відповідно до постанови правління Пенсійного фонду від 01 червня 2022 р. № 8-1 затверджено Порядок подання звітів через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Щодо отримання доступу до Єдиного реєстру транспортних засобів (далі – ЄДРТЗ) Пенсійний фонд повідомив: доступ до ЄДРТЗ обмежений у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України та введенням на території України воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64/2022, затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 р. № 2102 “Про введення воєнного стану в Україні”, з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2022 р. № 1162 “Деякі питання функціонування Єдиного державного реєстру транспортних засобів в умовах воєнного стану”.

Департамент інформатизації Міністерства внутрішніх справ України відмовив головним управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській, Запорізькій, Луганській, Одеській областях у поновленні випробувального підключення до тестового середовища Центральної системи єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України і рекомендував для забезпечення подальшого доступу до інформаційних ресурсів цієї системи ініціювати питання налаштування електронної інформаційної взаємодії на рівні Пенсійного фонду та МВС.

Працівникам головних управлінь Пенсійного фонду України у Волинській, Кіровоградській областях та м. Києві надано доступ до ЄДРТЗ у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016 р. № 260 “Деякі питання надання інформації про зареєстровані транспортні засоби, їх власників та належних користувачів”.

Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області щокварталу отримує на електронних носіях від територіальних сервісних центрів Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС України у Львівській області інформацію щодо кількості перших державних реєстрацій легкових автомобілів у розрізі платників.

Відповідно до статті 36 Закону України “Про Рахункову палату” проводиться моніторинг стану реалізації рекомендацій Рахункової палати.

 

Голова
Ольга ПІЩАНСЬКА