Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 27.09.2017 № 19-7

щодо Звіту про результати аналізу стану залучення та використання позик міжнародних фінансових організацій

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аналізу звітності щодо аналізу стану залучення та використання позик міжнародних фінансових організацій надіслано Верховній Раді України (лист від 10.10.2017 № 08-1793), відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати із пропозиціями щодо вжиття заходів - Кабінету Міністрів України (лист від 10.10.2017 № 08-1794).

Звіт, рішення і висновок Рахункової палати надіслано для реагування Міністерству фінансів України (лист від 10.10.2017 № 08-1795).

За підсумками розгляду рішення Рахункової палати від Кабінету Міністрів України надійшло доручення від 26.10.2017 № 40564/1/1-17, яким Мінфіну доручено опрацювати порушені питання, вжити заходів для усунення виявлених недоліків та за результатами поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів. У разі необхідності внести на розгляд Уряду відповідні пропозиції в установленому порядку.

У порядку реагування Міністерство фінансів України поінформувало Рахункову палату (лист від 03.11.2017 № 19030-02-10/30155) про розгляд висновків та рекомендацій, викладених у рішенні Рахункової палати.

Для виконання рекомендації щодо вжиття заходів із належного контролю за своєчасним і повним використанням запозичених коштів у рамках проектів Мінфіном з метою забезпечення ведення реєстру проектів економічного та соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями, визначено механізм створення автоматизованої системи для ведення Реєстру, функціональні вимоги щодо його ведення та форму Реєстру.

З метою підвищення ефективності залучення та використання ресурсів МФО для фінансування пріоритетних проектів соціального та економічного розвитку України, оптимізації процедури ініціювання залучення коштів, підвищення відповідальності за підготовку та реалізацію проектів Мінфіном підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України". Зазначеним проектом рішення Уряду пропонується внести відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2007 року № 1090 "Деякі питання виконання бюджетних програм, спрямованих на реалізацію проектів економічного та соціального розвитку, які підтримуються Міжнародним банком реконструкції та розвитку", Положення про Міністерство фінансів України від 20 серпня 2014 року № 375 і Порядку підготовки, реалізації, проведення моніторингу та завершення реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2016 року № 70.

На сьогодні з метою публічного доступу, інформування громадськості та забезпечення прозорості щодо використання отриманих ресурсів від МФО щоквартально на зовнішньому сайті Мінфіну розміщується інформація щодо реалізації згаданих проектів.

За результатами розгляду цих листів, відповідно до статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
В. П. Пилипенко