Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 20.12.2016 № 27-5

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на створення і програмно-технічне забезпечення системи інформаційно-аналітичної підтримки, інформаційно-методичне забезпечення та виготовлення бланків посвідчень і нагрудних знаків для системи соціального захисту

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на створення і програмно-технічне забезпечення системи інформаційно-аналітичної підтримки, інформаційно-методичне забезпечення та виготовлення бланків посвідчень і нагрудних знаків для системи соціального захисту надіслано Голові Верховної Ради України (лист від 05.01.2017 № 07-22).

Згідно із статтею 39 Закону України «Про Рахункову палату», Прем'єр-міністру України надіслано відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати (лист від 05.01.2017 № 07-23).

Відповідно до статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», з метою вжиття заходів щодо усунення виявлених аудитом порушень і недоліків рішення Рахункової палати і Звіт про результати аудиту надіслано Міністерству соціальної політики України (лист від 05.01.2017 № 07-24).

На виконання рішення Рахункової палати Кабінет Міністрів України доручив (лист від 11.01.2017 № 778/1/1-17) Мінсоцполітики розглянути і вжити вичерпних заходів для усунення виявлених недоліків, недопущення їх у майбутньому та про результати проведеної роботи поінформувати Кабінет Міністрів і Рахункову палату.

У порядку реагування Мінсоцполітики листом від 15.02.2017 № 3061/0/2-17/15 поінформувало про розгляд отриманих рекомендацій, викладених у рішенні Рахункової палати. З метою усунення виявлених порушень Державним секретарем Мінсоцполітики 04.01.2017 затверджено План заходів щодо усунення порушень, встановлених за результатами аудиту, проведеного Рахунковою палатою у жовтні-грудні 2016 року. Термін виконання більшості заходів − І півріччя 2017 року.

Міністерством вжито заходів щодо планування видатків за бюджетною програмою КПКВК 2501090 «Створення і програмно-технічне забезпечення системи інформаційно-аналітичної підтримки, інформаційно-методичне забезпечення та виготовлення бланків посвідчень і нагрудних знаків для системи соціального захисту» з урахуванням пріоритетних напрямів інформатизації системи соціального захисту населення. Видатки на послуги з поточного ремонту і технічного обслуговування копіювально-розмножувальної техніки центрального апарату, перезарядка картриджів, тонерів, придбання паперу, послуги поштового зв'язку заплановано передбачити за КПКВК 2501010 «Керівництво та управління у сфері соціальної політики (Мінсоцполітики)», планування видатків на закупівлю паперової продукції здійснювати з урахуванням фактичних показників минулих років.

Протягом І півріччя 2017 року заплановано виконання робіт по створенню Концепції створення та функціонування Єдиного інформаційного середовища соціальної сфери до 2020 року, після затвердження концепції − створення галузевої програми інформатизації. Фінансування проектів для цілей інформатизації діяльності органів виконавчої влади передбачено за умов виконання обов'язкових етапів робіт та наявності позитивної експертизи, що здійснюється Державним агентством з питань електронного урядування.

Заплановано внести зміни до пункту 11 Положення про Центральний банк даних з проблем інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 № 121, щодо здійснення видатків на розвиток, удосконалення та супроводження (доопрацювання) системи Центрального банку даних за КПКВК 2501090 та забезпечити створення комплексної системи захисту інформації Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти».

Мінсоцполітики повідомило про проведення перевірок органів соціального захисту населення Львівської, Дніпропетровської областей та міста Києва щодо використання комп'ютерної техніки, закупленої за рахунок бюджетних коштів за КПКВК 2501090. Результати перевірок засвідчили, що придбане у 2015 році комп'ютерне обладнання використовується працівниками районних управлінь соціального захисту населення, які безпосередньо здійснюють прийом громадян, призначення та супроводження вже призначених пільг, допомог, субсидій, компенсаційних виплат.

На виконання пункту 6 рішення Рахункової палати від 20.12.2016 № 27-5 Міністерством проведено службове розслідування стосовно посадових осіб, уповноважених на виконання функцій держави, у зв'язку із виявленням фактів порушень вимог чинного законодавства, за результатами якого розпочато дисциплінарне провадження стосовно чотирьох посадових осіб Мінсоцполітики.

Згідно з рішенням Рахункової палати від 20.12.2016 № 27-5 про виявлені під час аудиту факти порушень, які мають ознаки нецільового використання коштів, Рахунковою палатою поінформовано Генеральну прокуратуру України (лист від 12.04.2017 № 07-715).

Відповідно до норм статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», стан реалізації рекомендацій Рахункової палати та виконання затверджених Мінсоцполітики заходів перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
В. І. Невідомий