Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 09.08.2016 № 15-3

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету Чорноморським біосферним заповідником

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету Чорноморським біосферним заповідником надіслано Верховній Раді України (лист від 07.09.2016 № 03-1662).

Відповідно до статті 39 Закону України "Про Рахункову палату", Кабінету Міністрів України надіслано (лист від 07.09.2016 № 03-1663) відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати із пропозиціями щодо вжиття заходів.

Рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету Чорноморським біосферним заповідником надіслано Національній академії наук України (лист від 07.09.2016 № 03-1664) і директору Чорноморського біосферного заповідника (лист від 07.09.2016 № 03-1665).

На рішення Рахункової палати від Кабінету Міністрів України надійшло доручення від 20.09.2016 № 32451/1/1-16, яким Мінприроди (Семераку О. М.), Мінагропо­літики (Куто­вому Т. В.), Мінфіну (Данилюку О. О.) та НАН України (Патону Б. Є.) доручено вжити відповідних заходів.

Мінприроди (лист від 17.10.2016 № 5/3-9/9721-16) поінформувало, що неодноразово зверталося до Національній академії наук України з пропозицією щодо розроблення проекту організації території біосферного заповідника та охорони його природних комплексів. У червні 2016 року НАН України надала до Мінприроди технічне завдання на розроблення цього проекту, яке було погоджено та надіслано спеціальній адміністрації заповідника.

Крім того, Мінприроди погодило проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок" про надання дозволу Чорноморському біосферному заповіднику на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок Тендрівської та Ягорлицької заток. З приводу розроблення та прийняття цільової екологічної програми розвитку заповідної справи Міністерство зазначило, що постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 № 65 "Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету" передбачено припинення підготовки проектів нових державних цільових програм або внесення змін до затверджених цільових програм, які потребують додаткового фінансування з державного бюджету.

Мінфін (лист від 20.10.2016 № 31-07020-04-3/29465) поінформував Рахункову палату, що державна атестація Чорноморського біосферного заповідника здійснена 13.01.2016, при цьому протягом січня-липня 2016 року скорочено на 0,5 од. штатну чисельність.

Мінагрополітики листом від 20.10.2016 № 37-13-5-7/16752 поінформувало Рахункову палату, що за інформацією Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, відповідно до розпорядження Миколаївської обласної державної адміністрації від 23.06.2014 № 165-р, затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок природно-заповідного фонду та природоохоронного призначення Чорноморському біосферному заповіднику Національної академії наук України в постійне користування для обслуговування об'єктів Чорноморського біосферного заповідника із земель державної власності на території Покровської сільської ради Очаківського району Миколаївської області загальною площею 681,0 гектара. Право постійного користування земельними ділянками 02.02.2016 зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Крім цього, Чорноморському біосферному заповіднику передано у постійне користування земельні ділянки на території Голопристанського району Херсонської області загальною площею 68431,58 гектара. Право постійного користування земельними ділянками зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Національною академією наук України (лист від 15.11.2016 № 110/2104-6) у розпорядженні від 03.11.2016 № 700 "Про результати аудиту Рахунковою палатою Чорноморського біосферного заповідника НАН України" викладено заходи з недопущення надалі порушень, встановлених під час аудиту, а саме:

1. Установам НАН України, у розпорядженні яких перебувають території та об'єкти природно-заповідного фонду України, взяти до уваги та керуватися в роботі зауваженнями Рахункової палати.

2. Чорноморському біосферному заповіднику НАН України спільно з Управлінням справами НАН України посилити роботу щодо розробки та погодження проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок".

3. Чорноморському біосферному заповіднику НАН України вжити невідкладних заходів для усунення недоліків. Зокрема, активізувати роботу щодо:

− завершення розробки та затвердження в установленому порядку Проекту організації території Чорноморського біосферного заповідника;

 проведення землевпорядних робіт та оформлення майнових прав на земельні ділянки акваторії моря;

 еколого-освітньої роботи та екскурсійної діяльності в буферній та охоронних зонах, зокрема, з метою збільшення надходжень до спеціального фонду установи.

4. Директору Чорноморського біосферного заповідника НАН України:

 провести ретельний аналіз причин виникнення порушень з метою запобігання їм у майбутньому;

 забезпечити проведення тренінгів для працівників служби державної охорони заповідника з метою недопущення в подальшому помилок при оформленні протоколів про адміністративне правопорушення, що призводять до повернення судами цих протоколів на доопрацювання;

 забезпечити регулярне розміщення на веб-сайті установи інформації у популярній формі про результати наукової діяльності заповідника;

 інформувати НАН України про здійснені заходи.

Листом від 11.10.2016 № 06-04/118/274 Чорноморський біосферний заповідник надав інформацію про вжиті заходи щодо усунення недоліків і порушень, встановлених під час аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, зокрема:

 укладено договір з Державною установою "Інститут еволюційної екології НАН України" від 30.05.2016 № 1/06 на виконання робіт із розробки "Проекту організації території Чорноморського біосферного заповідника НАН України та охорони його природних комплексів". Завершено 2-й етап робіт відповідно до календарного плану;

 здійснено реєстрацію права оперативного управління на всі будівлі та споруди, що обліковуються на балансі. На майно всіх кордонів та центральної садиби отримано відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

 здійснюється погодження землевпорядної документації на площу 19 454,8 га в межах Херсонської області. Вживаються заходи щодо оформлення розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу в постійне користування дна Чорного моря навколо островів Довгий і Круглий загальною площею 2 068 га;

 у жовтні 2016 року буде проведена інвентаризація матеріальних цінностей та конфіскованого майна відповідно до вимог пп. 7 і 10 Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань від 02.09.2014 № 879;

 здійснено коригування плану роботи відділу еколого-освітньої роботи з урахуванням недоліків, встановлених аудитом. Внесено зміни до переліку та вартості платних послуг з метою активізації екскурсійної діяльності в буферній та охоронних зонах; укладання договорів з питань надання консультацій щодо наукових досліджень та ін.; оприлюднена інформація про надання в тимчасову оренду конференц-зали. Станом на 01.10.2016 на 8,17 відс. збільшилися надходження до спеціального фонду порівняно з аналогічним періодом минулого року;

 книга обліку речей і документів, вилучених під час здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення, заведена відповідно до вимог п. 5 Порядку зберігання вилучених під час здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення речей і документів;

 керівником відділу служби держохорони заповідних територій проведені навчання та додаткові бесіди з працівниками відділу щодо недопущення в подальшому зазначених у Звіті порушень;

 здійснено коригування плану роботи відділу еколого-освітньої роботи з урахуванням недоліків, встановлених аудитом. Внесено зміни до переліку та вартості платних послуг з метою активізації екскурсійної діяльності в буферній та охоронній зонах;

 здійснено коригування плану роботи відділу еколого-освітньої роботи з урахуванням недоліків, встановлених аудитом. Відповідно до п. 6 Положення про наукову та науково-технічну діяльність природних і біосферних заповідників та національних природних парків № 414, найбільш цікава інформація про виконання заходів з наукової та науково-технічної діяльності буде розміщуватися на веб-сайті заповідника або НАН України.

Крім того, усунуто порушення вимог п. 8 Порядку зберігання вилучених під час здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення речей і документів, яким передбачено, що на кожну окремо упаковану річ і на кожен документ прикріплюється бирка, на якій зазначаються номер книги обліку і порядковий номер запису.

Також обладнано охоронною та протипожежною сигналізацією приміщення, в яких зберігається вилучене майно.

За результатами розгляду зазначених листів, відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
В. П. Пилипенко