Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 01.12.2015 № 10-4

щодо Звіту про результати аудиту стану фінансово-господарської діяльності Державного територіально-галузевого об'єднання "Південно-Західна залізниця"

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту стану фінансово-господарської діяльності Державного територіально-галузевого об'єднання "Південно-Західна залізниця", надіслано Голові Верховної Ради України (лист від 30.12.2015 № 04-2664).

Відповідно до статті 39 Закону України "Про Рахункову палату" Прем'єр-міністру України надіслано відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати (лист від 30.12.2015 № 04-2665).

Рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту стану фінансово-господарської діяльності Державного територіально-галузевого об'єднання "Південно-Західна залізниця" направлено Міністерству інфраструктури України (лист від 30.12.2015 № 04-2666).

Прем'єр-міністр України Яценюк А.П. доручив (доручення від 02.02.2016 № 425/1/1-16) Мінінфраструктури опрацювати рекомендації Рахункової палати, вжити необхідних заходів і про результати поінформувати Рахункову палату та Кабінет Міністрів України.

Рахункова палата отримала лист Міністерства інфраструктури України (від 24.02.2016 № 1836/24/10-16), яким Міністерство поінформувало про результати розгляду проведеного Рахунковою палатою аудиту.

На сьогодні Державне територіально-галузеве об'єднання "Південно-Західна залізниця" реорганізовано шляхом злиття, згідно з Законом України від 23.02.2012 № 4442 "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" та постановою Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 № 200, і з 01.12.2015 розпочало свою діяльність як регіональна філія "Південно-Західна залізниця" публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" (ПАТ "Укрзалізниця").

Після затвердження нової структури підрозділу внутрішнього фінансового контролю ПАТ "Укрзалізниця" та нової редакції положення буде розроблено та затверджено нову редакцію Інструкції про проведення контрольних заходів фінансово-господарської діяльності в системі ПАТ "Укрзалізниця".

Мінінфраструктури також надало інформацію про реалізацію чинної Угоди спільного використання вантажних вагонів і контейнерів власності держав-учасниць Співдружності, Азербайджанської Республіки, Республіки Грузія, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Естонської Республіки. Відповідно до цієї Угоди, перевезення у вантажних вагонах територією України та в "треті" країни здійснюється на основі автоматизованого банку даних, який веде Головний інформаційно-обчислювальний центр Укрзалізниці, а в міждержавному сполученні − Інформаційно-обчислювальний центр залізничних адміністрацій (ІОЦ ЗА), який є структурним підрозділом Головного обчислювального центру Міністерства шляхів сполучення Росії. Інформація щодо пономерних даних вантажних вагонів надходить до ІОЦ ЗА на паритетній основі в обсязі, необхідному для управління в умовах спільного використання вагонів і контейнерів.

За даними Мінінфраструктури, Укрзалізниця не надає до ІОЦ ЗА інформацію про здійснення всіх вантажних перевезень територією України. Зокрема, інформація щодо здійснення перевезень у вагонах власності України територією України не передається.

Ситуація щодо виконання решти рекомендацій Рахункової палати постійно контролюється.

 

Член Рахункової палати
І. М. Заремба