Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 26.02.2019 № 4-3

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на виконання повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції України

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на виконання повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції України, надіслано Верховній Раді України (лист від 18.03.2019 № 16-892).

Відповідно до статті 39 Закону України "Про Рахункову палату" Кабінету Міністрів України надіслано відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати із пропозиціями щодо вжиття заходів (лист від 18.03.2019 № 16-893).

Рішення Рахункової палати про результати аудиту надіслано Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (лист від 18.03.2019 № 16-894) для вжиття заходів відповідно до наданих пропозицій.

Рішення Рахункової палати і Звіт надіслано Державній архітектурно-будівельній інспекції України (лист від 18.03.2019 № 16-895) для відповідного реагування.

Кабінет Міністрів України (доручення від 26.03.2019 № 10127/1/1-19) зобов'язав Мінрегіон (скликання), Держархбудінспекцію вжити необхідних заходів реагування для усунення виявлених недоліків та про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України.

Мінрегіон повідомив (лист від 23.04.2019 № 7/14.5/6812-19) про надання пропозицій до розробленого Мінекономрозвитку проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності", яким, зокрема, передбачено внесення змін до Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності". Мінрегіоном запропоновано особливості ліцензування господарської діяльності з будівництва об'єктів з середніми (СС2) та значними (ССЗ) наслідками визначити безпосередньо у Законі України "Про архітектурну діяльність": установити підстави для зупинення дії ліцензії та перелік порушень, усунення яких неможливе у процесі провадження господарської діяльності з будівництва, підстави та порядок відновлення дії зупиненої ліцензії, а також чіткі терміни дій органу ліцензування щодо відновлення зупиненої ліцензії, деталізувати підстави для надання суб'єкту будівельної діяльності часу для усунення порушень, пов'язаних з додержанням ліцензійних умов.

Держархбудінспекція повідомила (лист від 18.04.2019 № 40-701-14/2880-19), що наказом від 17.04.2019 № 434 затверджено План заходів з виконання рекомендацій щодо усунення недоліків, виявлених Рахунковою палатою за результатами аудиту, визначено відповідальних виконавців (структурні підрозділи) і терміни виконання.

Відповідно до цього Плану Держархбудінспекцією, зокрема, заплановано:

– запровадження щоквартального моніторингу виконання основних результативних показників бюджетної програми та закріплення відповідальних виконавців за кожним окремим показником;

– посилення контролю за видачею (реєстрацією) документів дозвільного (декларативного) характеру в сфері містобудівної діяльності та наданням територіальними органами Держархбудінспекції достовірних даних про кількість виданих (зареєстрованих) таких документів;

– затвердження форм звітності щодо винесених за результатами планових та позапланових заходів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду постанов про накладення штрафу, надходжень до бюджету накладених штрафів, виданих об'єктам нагляду приписів.

Відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату" стан реалізації рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
Ц. Г. Огонь