Начальник теруправління Рахункової палати у м. Донецьк: Важливо провести аудити щодо використання бюджетних коштів, виділених Донецькій і Луганській областям на відновлення зруйнованої інфраструктури

17.09.2021 10:30

Важливо провести аудити щодо використання бюджетних коштів, виділених Донецькій і Луганській областям на відновлення зруйнованої інфраструктури, зміцнення обороноздатності держави, а також соціального захисту мешканців регіону. Про це заявив начальник територіального управління Рахункової палати у м. Донецьк Олександр Лебедєв під час міжнародної конференції у Харкові «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

Він зазначив, що за попередніми підрахунками, у Донецькій та Луганській областях внаслідок військових дій зруйновано або пошкоджено понад 11 тис. об’єктів на суму понад 11 млрд грн.

Олександр Лебедєв також розповів про позитивний досвід усунення недоліків безпосередньо під час аудиту та навів приклад, коли об’єкти контролю не чекають завершення аудитів, а одразу виправляють виявлені порушення та недоліки.

«Наше теруправління виявило факт неналежного контролю за реконструкцією спортивного комплексу з боку Краматорського управління капітального будівництва та перспективного розвитку міста. Як результат, підрядник облаштував бігові доріжки таким чином, що вони виявилися небезпечними для використання. Нерезультативно використали майже 760 тис. грн.  Однак, на вимогу аудиторів підрядник за власний рахунок виправив ці порушення. Крім того, до бюджету повернули 26 тис. грн, які підрядник отримав за невиконані роботи», - поінформував начальник донецького теруправління.

Однак, за його словами, є й випадки, коли матеріали за результатами аудиту направлялись до правоохоронних органів. Йдеться про аудит ефективності використання субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг місцевого значення в Луганській області.

«Під час проведення цього аудиту ми виявили факти оплати понад 13 млн грн за роботу та матеріали, що не були виконані або поставлені. Зокрема, відповідно до товарно-транспортних накладних гарячі асфальтобетонні суміші перевозились вантажівками. Однак аудитори на свій запит з регіонального сервісного центру МВС отримали інформацію, що за вказаними у накладних державними номерними знаками вантажівок, виявилися або легкові автомобілі, або мікроавтобуси, або транспортні засоби взагалі не існують. Тобто службові особи управління розвитку і утримання автомобільних доріг в Луганській області внесли завідомо неправдиві дані до офіційних документів, що стали підставою для оплати. Матеріали цього аудиту передані до правоохоронних органів та розглянути на колегії Луганської ОДА», - наголосив Олександр Лебедєв.

Загалом, за його інформацією, за результатами перевірок державному бюджету відшкодовані збитки на суму понад 2 млн грн. Непрямий ефект у вигляді додаткових доходів бюджету - майже 880 тис. гривень. 

«Всі ці результати мають розглядатися владою в регіонах. Ми маємо активізувати співпрацю між теруправліннями та місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. На жаль, нас не запрошували на колегії Донецької та Луганської облдержадміністрацій щодо розгляду прийнятих рішень Рахункової палати за результатами аудитів. Хоча робочі зустрічі з обговорення проблемних питань відбуваються», - додав Олександр Лебедєв.