Пацієнти не отримали своєчасного доступу до ліків, вакцин і медвиробів через неналежну їх закупівлю за кошти держбюджету-2020

28.12.2021 09:35

Пацієнти не отримали своєчасного доступу до необхідних ліків, вакцин та медвиробів через неналежну організацію їх закупівлі за кошти державного бюджету на 2020 рік.

Про це йдеться у Звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2020 році Міністерству охорони здоров’я України для здійснення публічних закупівель за бюджетними програмами «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» та «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями». Відповідальний за проведення аудиту – член Рахункової палати Василь Невідомий.

На здійснення публічних закупівель МОЗ використало 8,2 млрд грн (майже 87%) із виділених 9,5 млрд гривень. До закупівель залучили міжнародні спеціалізовані організації та вперше надали відповідні повноваження  ДП "Медичні закупівлі України". При цьому міжнародні спеціалізовані організації у 2020 році закупили тільки 41% від передбачених найменувань ліків, вакцин і медвиробів. ДП "Медичні закупівлі України" – 78% (за усіма запланованими напрямами), але 108 із 484 найменувань на 864 млн грн не придбало.

Аудит засвідчив, що у 2020 році міжнародні спеціалізовані організації поставили лише ліків на 94 млн грн (3%від перерахованих їм коштів), ще 57% ліків, вакцин і медвиробів – на 1,9 млрд грн за 9 місяців 2021 року. Станом на 1 жовтня 2021 року не розпочали поставки ліків і медвиробів за 2 із 24 напрямів закупівель, зокрема для хворих на легеневу артеріальну гіпертензію та бульозний епідермоліз.

ДП "Медичні закупівлі України" до жовтня 2021 року майже на 92% забезпечило постачання до закладів охорони здоров’я ліків і медвиробів, закуплених за кошти держбюджету-2020, на понад 4 млрд гривень.

Через управлінські прорахунки при організації закупівельта невиконання рекомендацій Рахункової палати за результатами попереднього аудиту МОЗ не забезпечило продуктивного використання коштів держбюджету-2020 для здійснення публічних закупівель ліків, вакцин та медвиробів на 8 млрд гривень.

Неналежне планування коштів держбюджету-2020 на відповідні закупівлі спричинило накопичення значних запасів медпрепаратів і виробів та високі ризики їх невикористання до завершення терміну придатності.

Так, МОЗ та "Центр громадського здоров'я" не моніторили рівень забезпеченості потреб регіонів і підпорядкованих МОЗ установ. Унаслідок цього у зв’язку з закінченням терміну придатності залишилися невикористаними ліки, вакцини і медвиробина 160 млн грн, з яких майже на 55 млн грн – утилізували. Ці факти містять ознаки кримінальних правопорушень і потребують оцінки правоохоронних органів.

Крім того, в закладах охорони здоров’я та на складах держпідприємств “Укрвакцина” і “Укрмедпостач” зберігаються ліки і медвироби, які від 9 до 28 місяців не використовуються, і термін їх придатності спливає, з них майже на 23 млн грн закуплені міжнародними спеціалізованими організаціями та 52 млн грн – ДП “Медичні закупівлі України”. Отже, існують ризики завдання шкоди державі.

Рішення та Звіт будуть опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.