Голова Рахункової палати зустрілася з IDI та Генеральним аудитором Норвегії

05.04.2024 11:20

Посилення співпраці щодо обміну досвідом задля інституційного розвитку та вдосконалення методики проведення аудитів обговорили під час робочих зустрічей Голова Рахункової палати Ольга Піщанська з колективом Ініціативи розвитку INTOSAI (IDI) та керівництвом Офісу Генерального аудитора Норвегії. Робоча поїздка до Осло (Норвегія) відбулася 3-4 квітня.

Під час зустрічі з колективом IDI Ольга Піщанська подякувала за підтримку Рахункової палати і наголосила, що у Стратегії розвитку Рахункової палати на 2019–2024 роки, більшість показників виконання завдань визначено на основі Системи вимірювання ефективності ВОА (SAI PMF), розробленої саме  IDI. Водночас, за її словами, для коректного застосування SAI PMF важливо, щоб фахівці мали належний рівень знань про її структуру та методологію.

«Участь наших представників у тренінгах SAI PMF, організованих IDI дасть можливість отримати нашим фахівцям відповідну кваліфікацію для її використання. Це також сприяло б впровадженню стратегічного управління в Рахунковій палаті», – заначила Ольга Піщанська.

Голова Рахункової палати також розповіла партнерам про загальну діяльність та здобутки інституції, зокрема перебудову та удосконалення робочих процесів в умовах війни. При цьому Генеральний директор IDI Ейнар Горріссен відзначив, що Рахункова палата здійснила позитивні кроки на шляху розвитку.

Під час зустрічі з Генеральним аудитором Норвегії Карлом Ейріком Шьотт-Педерсеном Ольга Піщанська наголосила, що для Рахункової палати є важливим перейняти досвід Офісу Генерального аудитора Норвегії щодо аналізу даних, зокрема методологію та підходи.

В свою чергу Карл Ейрік Шьотт-Педерсен наголосив на важливості активізації співробітництва українського та норвезького ВОА як в межах EUROSAI, так і на двосторонньому рівні.

Довідково. Ініціатива розвитку INTOSAI (IDI) створена у 1986 році в м.Сідней, Австралія. Штаб-квартира органу знаходиться в Офісі Генерального аудитора Королівства Норвегія (м. Осло). IDI бере участь у різноманітних заходах підтримки ВОА у всьому світі, включаючи проведення онлайн та офлайн тренінгів, семінарів, покращення взаємодії між ВОА та зацікавленими сторонами. Співпрацює з ВОА щодо моніторингу реалізації Цілей сталого розвитку ООН. Організація також проводить дослідження ВОА і публікує трирічний звіт про статус аудиторських установ у кожній країні. IDI підтримує незалежність, управління, професіоналізацію та актуальність ВОА. Вона також виступає як остання інстанція для двосторонніх проєктів з ВОА в особливо складних ситуаціях.