На виконання рекомендацій Рахункової палати у власність громади Хмельницького передали водогін та каналізацію

15.04.2024 12:23

В комунальну власність Хмельницької громади (мікрорайон «Лезнево») передали об'єкт першої черги реконструкції мережі водогону та каналізації, на будівництво якого використали майже 6,9 млн грн Державного фонду регіонального розвитку. Об’єкт хоча й завершили у 2021 році, проте балансоутримувачу для належної експлуатації тривалий час не передавали.

На це звернули увагу аудитори Рахункової палати під час національного аудиту ефективності виконання заходів, спрямованих на досягнення цілі 6 «Забезпечення доступності та сталого управління водними ресурсами та санітарією» Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року (у період 2019-2022 років). Захід контролю – частина міжнародного координованого аудиту досягнення Цілей сталого розвитку ООН, що здійснюється разом із вищими органами аудиту Республіки Сербія, Республіки Хорватії, Республіки Польща та Угорщини (координатор аудиту).

Завдяки рекомендаціям аудиторів, наданим у згаданому звіті, також були усунені порушення на суму 3,7 млн грн при реалізації робочого проєкту «Реконструкція водопровідних мереж по вулицям Пушкіна, Привокзальна, Лесі Українки, Н.С. Говорун, Академіка Герасимчука, Ходякова в м. Полонне та по ділянці Понінківського водоводу (на території м. Полонного), Хмельницької області (Коригування)». Комунальне підприємство «Полонне теплопостачання» відкорегувало робочий проєкт в частині фактично виконаних робіт, що підтверджено експертним висновком.

Загалом цей національний аудит, зокрема, показав, що централізованим водопостачанням забезпечені лише 65% українців. За кількістю населених пунктів централізоване водопостачання наявне у 98% міст та 23% сіл. При цьому повномасштабна військова агресія Російської Федерації проти України призвела до значних, а іноді невідновних руйнувань критичної інфраструктури централізованого водопостачання та водовідведення міст, що загострило проблеми доступу до водних ресурсів та скидання неочищених стічних вод у водойми. Наслідок цього – забруднення ґрунтів, повітря, водойм та погіршення якості питної води.

Раніше Рахункова палата повідомляла про виконання інших рекомендацій за згаданим аудитом іншими об’єктами контролю.

Рахункова палата здійснює системний контроль за реалізацією наданих нею рекомендацій та широко інформуватиме громадськість про його результати.