Схвалено проєкти стратегічного плану та резолюції на продовження мандату Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф

23.04.2024 18:13

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф на Х засіданні у Варшаві (Польща) одноголосно схвалила проєкт Резолюції на продовження мандату роботи групи до 2027 року, підтримала продовження головування Рахункової палати у Робочі групі на наступний трирічний період та затвердила проєкт стратегічного плану групи на 2024-2027 роки. Наприкінці травня цього року документи буде представлено для затвердження на Керівній раді та Конгресі EUROSAI.  

Також учасники засідання затвердили Звіт про результати діяльності групи за 2021-2024 роки. Загалом у засіданні взяли участь представники 12 вищих органів аудиту з числа учасників Групи: України, Польщі, Грузії, Албанії, Болгарії, Естонії, Сербії, Молдови, Італії, Румунії та Словаччини та Європейської палати аудиторів. 

Вітаючи представників ВОА країн Європи віце-президент Вищої палати контролю Республіки Польща Пьотр Мікліс наголосив на важливості діяльності Робочої групи і висловив підтримку Україні у боротьбі з російською агресією. Своєю чергою Голова Рахункової палати Ольга Піщанська подякувала усім вищим органам аудиту-членам групи за десять років плідної праці.

«Результати десятилітньої роботи Групи допомогли урядам країн виявити слабкі місця у системах управління ризиками та контролю, зокрема, у сфері поводження з відходами, переміщення небезпечних відходів, протипаводкового захисту та транскордонного забруднення вод. Ми сформували цінні рекомендації урядам щодо підвищення ефективності цих заходів», – зазначила Ольга Піщанська.

Вона також зауважила, що природні катаклізми, техногенні аварії, пандемії та збройні конфлікти змінили життя мільйонів людей, тому, на переконання голови Рахункової палати, згуртованість ВОА, урядів країн та міжнародних організацій є надзвичайно важливою під час реагування на різного плану катастрофи. Водночас Ольга Піщанська наголосила, що наразі один з найбільших викликів, перед яким постала Європа та світ, – це збройна агресія росії в Україні. 

«Наслідки військової агресії росії ставлять під загрозу не лише безпеку та стабільність регіонів України. Війна є причиною численних екологічних катастроф, зокрема, підриву Каховської ГЕС. Також зберігається потенційна загроза іншим гідроелектростанціям в Україні. Ці виклики підкреслюють необхідність зміцнення міжнародного права та системи колективної безпеки. Причому більш цінним є не просто реагування на події, що уже сталися, а стратегії передбачення та упередження цих ризиків», – підкреслила Ольга Піщанська.

У свою чергу член Рахункової палати Віктор Богун, представляючи результати 10-річної діяльності Групи, зауважив, що економічні кризи та збройні конфлікти в різних частинах світу створюють нові ризики для стабільності та безпеки.

 

«Вони впливають на міграційні потоки, спричиняють соціальну нестабільність та підривають зусилля зі сталого розвитку. Тому у відповідь на ці виклики, наша робоча група повинна активно  працювати над розробкою та впровадженням інноваційних підходів та рекомендацій для урядів щодо покращення систем попередження та реагування на катастрофи. Ми розуміємо, що лише спільними зусиллями, обміном досвідом та знаннями ми можемо побудувати стійкіші та безпечніші суспільства, здатні ефективно протистояти сучасним глобальним викликам», – підкреслив Віктор Богун. 

Також інші делегати під час засідання презентували власний досвід в частині здійснення контрольних заходів з запобігання та ліквідації наслідків повеней, а також поводження з відходами. Окрім цього, Україна, Польща та Словаччина обговорили питання щодо проведення спільного аудиту стосовно виконання рекомендацій Міжнародного координованого аудиту на тему «Транскордонне перевезення відходів в світлі положень Базельської конвенції», початок якого запланований на 2025 рік. 

Додатково на полях засідання, організованого Рахунковою палатою Польщі, Ольга Піщанська зустрілася з віце-мером Варшави Томашем Братеком. Обговорили питання облаштування у Варшаві 150 тисяч тимчасово переміщених громадян України. Крім цього, Голова Рахункової палати  зустрілась із Послом України у Польщі Василем Зваричем та обговорила питання двосторонньої українсько-польської співпраці.

Наприкінці заходу польські колеги ознайомили учасників засідання Групи із засобами реагування на катастрофи, що застосовуються спеціальними органами Польщі з питань подолання надзвичайних ситуацій. 

Довідково:

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, створена у 2014 році згідно з резолюцією IX Конгресу EUROSAI. Протягом усього періоду групу очолює Рахункова палата.