Фінансовий аудит Мінагрополітики засвідчив недоліки процесів консолідації звітності та обліку активів

24.07.2024 18:10

Звітність Мінагрополітики, за винятком обмежень, в усіх суттєвих аспектах, складена відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку та нормативно-правових документів. Однак, аудитори зазначають, що такі обмеження, лише в частині активів становлять 2,1 млрд грн, або майже половину валюти балансу. Аудитом також встановлено суттєві помилки викривлення на рівні консолідованого балансу на загальну суму 347,4 млн грн та несуттєві помилки викривлення фінансової звітності на загальну суму 967,3 млн гривень.

Такі висновки Рахункової палати за результатами фінансового аудиту Міністерства аграрної політики та продовольства України за 2023 рік щодо консолідованої фінансової та зведеної бюджетної звітності Мінагрополітики та підпорядкованих йому суб’єктів. Звіт за результатами аудиту затвердили на засіданні 23 липня.

Зокрема, як зазначив у своєму виступі заступник Голови Рахункової палати Сергій Ключка, станом на 1 січня 2024 року обсяг активів та балансу Міністерства становив 4,5 млрд грн, однак документально підтверджено наявність лише частини цих активів.

«Під час фінансового аудиту фахівці Рахункової палати  отримали аудиторські докази до даних фінансової і бюджетної звітності Мінагрополітики за 2023 рік з обмеженнями майже на половину коштів балансу -  на 2,1 млрд грн. Також наявні обмеження щодо надання доказів щодо зобов’язань – 260,2 млн. грн та касових видатків за 2023 рік – 72,6 млн. грн» - зазначає Сергій Ключка

Як йдеться у Звіті, обмеження виникли,зокрема, через перебування окремих розпорядників коштів на окупованих територіях та в зонах бойових дій, а також – через відсутність у Міністерства можливостей надати окрему документацію на запит аудиторів.

Також Сергій Ключка зазначив, що аудитом виявлено несуттєві помилки та викривлення фінансової звітності на загальну суму 967,3 млн. грн (на дату завершення аудиту не відкориговано - на 951,9 млн. грн), з них вплив на звітність мають помилки на 403,9 млн грн.

Зокрема, у звітах про заборгованість за окремими програмами (загальний та спеціальний фонди) не відображено інформації про прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість на кінець звітного періоду на загальну суму    133,2 млн грн. Також об’єкти контролю не розкрили інформації про суми заборгованості за заробітною платою та суми виплат працівникам при звільненні, що є недотриманням вимог та стандартів бухгалтерського обліку в держсекторі.

Аудитори Рахункової палати виявили і факти заниження балансової вартості основних засобів на суму 40,7 млн грн. Окрім цього, на кінець 2023 року не було оформлено права постійного користування на 435 земельних ділянок, що перебувають у користуванні міжрайонних управлінь водного господарства, переданих від Держводагентства до Держрибагентства. У зв'язку з цим, їхня вартість, відображена у консолідованій фінансовій звітності, не оновлена.

Виявлено також, що на балансах об’єктів продовжує обліковуватися майно, повністю знищене або частково зруйноване внаслідок бойових дій чи окупації. Таке майно уже не є активом, оскільки воно не може приносити прибутку, тож на думку аудиторів, це питання потребує нормативно-правового регулювання.

Аудитом також встановлено, що Мінагрополітики не впроваджено для суб'єктів державного сектору, підпорядкованих міністерству, єдиної облікової політики для подібних операцій та інших подій за схожими обставинами. Крім того, аудитори наголошують, що консолідація фінансової звітності Мінагрополітики здійснюється лише за окремими показниками.

Враховуючи виявлені недоліки та порушення, Рахункова палата рекомендувала:

- Міністерству фінансів України/Казначейству розробити методологію процесу консолідації фінансової звітності субʼєктами державного сектору;

- суб'єктам державного сектору з метою належного обліку основних засобів рекомендовано дотримуватись вимог законодавства та вжити дієвих заходів внутрішнього контролю для забезпечення достовірності обліку основних засобів;

- Мінагрополітики вжити заходів щодо визначення, погодження та застосування до 01.11.2024 суб'єктами державного сектору, підпорядкованими Мінагрополітики, єдиної облікової політики для подібних операцій відповідно до вимог національних стандартів бухгалтерського обліку в державному секторі та ін.

Представники об’єкта контролю погодилися з висновками Рахункової палати та зазначили, що вже врахували окремі зауваження і виправили помилки на 15 млн грн.

Звіт у визначений законодавством період буде надіслано до Верховної Ради України, об’єктів контролю та оприлюднено на офіційному сайті Рахункової палати.