Система крові в Україні адаптувалася до нових реалій, проте потребує вдосконалення: висновки аудиту Рахункової палати

30.08.2024 13:02

Державне управління процесами у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові в умовах воєнного стану у 2022–2023 роках, яке здійснювалося Кабінетом Міністрів України та Міністерством охорони здоров’я (далі – МОЗ), неповною мірою відповідало вимогам нормативно-правових актів.

Такими є основні висновки аудиту відповідності на тему «Кров для збереження життя. Організація державного управління запасами крові», звіт за яким  затверджено на засіданні Рахункової палати 27 серпня.Представила результати аудиту відповідальна за контрольний захід Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

Звіт містить інформацію з обмеженим доступом, тож Рахункова палата не може повідомити усі зазначені у ньому знахідки та висновки.

Головна мета аудиту – оцінити відповідність державного управління процесами у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові в умовах воєнного стану вимогам нормативно-правових актів.

Об’єктами контролю були  МОЗ та  Спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації» (Центр). Аудит здійснювався  у місті Київ,  для отримання потрібних даних аудитори також надсилали запити до 20 структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій.

Під час аудиту досліджувалися процеси у сфері донорства крові та компонентів крові, структура системи крові в Україні, роль і повноваження її учасників. Оцінювалося правове поле, в якому ці учасники функціонують. Також було проведено аналіз основних процесів та контрольного середовища МОЗ як головного органу в системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, та Центру – як закладу охорони здоров’я у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування суб’єктів системи крові, обігу донорської крові та компонентів крові, що сприяє реалізації державної політики  у цій сфері.

Аудит, що тривав 7 місяців та охоплював період діяльності об’єктів контролю 2022–2023 роки та частково січень–серпень 2024 р., виявив, що Уряд і МОЗ не прийняли всіх необхідних для реалізації Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» актів. Цей Закон був розроблений з метою адаптації законодавства України до acquis Європейського Союзу.

Незважаючи на встановлені недоліки, в цілому аудитори підтвердили спроможність системи крові адаптуватись до сучасних викликів, зокрема, завдяки активності донорів забезпечувати цивільні та воєнні потреби. Тож держава не імпортувала кров з інших країн.

 

«За результатами аудиту Рахункова палата надала відповідні рекомендації Міністерству охорони здоров’я та Центру. Зокрема, вжити заходів для розроблення та затвердження нормативно-правових актів у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові. Також рекомендовано вжити заходів для створення цілісної системи внутрішнього контролю. Виконання цих рекомендацій сприятиме покращенню функціонування системи крові в Україні та допоможе рятувати життя наших співвітчизників», - зазначила під час виступу Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

У засіданні Рахункової палати, під час якого було затверджено цей звіт, взяли участь Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та генеральний директор Спеціалізованої державної установи «Український центр трансплант-координації»  Дмитро Коваль. Міністр запевнив, що МОЗ будуть вжиті належні заходи для виконання рекомендацій Рахункової палати.

Звіт та рішення Рахункової палати будуть надіслані Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України та об’єктам контролю.

Про виявлені недоліки з окремих питань буде поінформовано Міністерство фінансів України, Раду національної безпеки  і оборони України та Службу безпеки України.

Враховуючи, що відомості, які є у матеріалах аудиту містять інформацію з обмеженим доступом, Звіт не  оприлюднюватиметься  на сайті Рахункової палати.