Завершився проєкт «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні» (EU4ACU)

30.09.2024 17:23

Посилення інституційної спроможності Рахункової палати та допомога фахівцям інституції у процесі переходу на Міжнародні стандарти вищих органів фінансового контролю (ISSAI) – такої ключової мети досяг Проєкт «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні» (EU4ACU), який функціонував чотири роки: від вересня 2020-го до 27 вересня 2024-го.  

Під час церемонії закриття Проєкту Голова Рахункової палати Ольга Піщанська подякувала його керівникам та експертам за фахову допомогу, плідну співпрацю та підтримку в імплементації міжнародних стандартів. Вона зауважила, що робота Проєкту продовжувалася попри пандемію та початок повномасштабної війни.

«Наша спільна робота покращила не лише практику державного фінансового контролю, але і значно підвищила  рівень прозорості та ефективності роботи Рахункової палати. Завдяки цій співпраці Рахункова палата наразі застосовує у своїй діяльності міжнародні стандарти вищих органів аудиту, вдосконалила підходи до планування та проведення аудитів. Разом з нашими експертами ми змогли розробити нові стратегії, що дозволять проводити більш глибокий і якісний контроль за використанням державних коштів», - зазначила Ольга Піщанська.

Також на зустрічі керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Штефан Шльойнінг звернув увагу на значні результати, яких досягла Рахункова палата за час функціонування  Проєкту та завдяки роботі Голови й членів інституції. Зокрема, він вказав на прогрес у напрацюванні нових підходів і методів проведення аудитів.

Керівниця проєкту EU4ACU Інгуна Судраба подякувала колективу Рахункової палати за активну участь у процесі змін та  наголосила  на зацікавленості партнерів у тому, щоб Рахункова палата  повною мірою була забезпечена належними інструментами для виконання функцій вищого органу аудиту. 

Загалом за чотири роки функціонування Проєкту його експерти надавали підтримку за різними напрямами роботи Рахункової палати:  розробка методологій аудитів, впровадження ризик-орієнтованого управління процесами, напрацювання системи управління якістю, розробка стратегій управління продуктивністю та оцінки впливу,  стратегічне та річне планування, створення системи компетенції аудиторів, програм навчання та інше.

Експерти Проєкту також були залучені як консультанти до понад двадцяти аудитів. Це суттєво посилило спроможність фахівців інституції та вивело аудити Рахункової палати на новий рівень.

Також за сприяння Проєкту більш ніж 260 аудиторів Рахункової палати пройшли 69 тренінгів в Україні та за кордоном.

Довідково: «Зміцнення спроможності зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні» (EU4ACU) – це проєкт, що фінансується Європейським Союзом та виконується DAI, спрямований  на забезпечення більш ефективного нагляду за державними ресурсами шляхом посилення спроможності Рахункової палати щодо зовнішнього аудиту бюджетних коштів.