Оборонні розробки передано за призначенням: Державне космічне агентство виконало рекомендації Рахункової палати

07.10.2024 14:00

Удосконалено планування діяльності окремих підприємств, оптимізовано кількість працівників, а розробки та наукові напрацювання у сфері безпеки та оборони передано прямому споживачеві. Про ці та інші результати виконання рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами аналізу використання коштів на космічну діяльність.

Цей Звіт Рахункової палати від 2022-го року містить інформацію для службового користування, тому не був оприлюднений. Однак, про виконання окремих рекомендацій може бути повідомлено.

Зокрема, на виконання рекомендацій аудиторів, за призначенням було передано науково-технічну продукцію, створену установами в інтересах національної безпеки і оборони, повідомило Державне космічне агентство України (ДКА). Також проведено інвентаризацію окремих результатів наукових робіт, а їх результати передано до сфери управління Міністерства питань стратегічних галузей промисловості України для потреб оборони.

Окрім цього, ДКА затверджено Стратегічні плани розвитку державного підприємства «Укркосмос», державного підприємства «Науково-дослідний технологічний інститут приладобудування», державного науково-виробничого підприємства «Об'єднання Комунар», державного підприємства завод «Арсенал», акціонерного товариства «Хартрон» та державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова». Проєкт Плану розвитку на 2024–2034 роки ДП «ВО ПМЗ ім. О. М. Макарова», наразі уже перебуває на погодженні з Міністерством фінансів України. Відповідне планування допомагає підприємствам досягати поставлених цілей найбільш ефективно використовуючи наявний ресурс. 

Також на виконання аудиторських рекомендацій ДКА оптимізувало чисельність працівників генерального замовника, унормувало окремі розпорядчі документи та затвердило Порядок організації внутрішнього контролю.

Державне космічне агентство виконало усі рекомендації Рахункової палати, тому контроль за їх виконанням припинено.