Не суперечать зобов’язанням України перед ЄС: Комітет ВРУ з питань євроінтеграції дав висновок щодо проєкту змін до закону «Про Рахункову палату»

07.10.2024 16:52

7 жовтня Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу розглянув законопроєкт № 10044-д «Про внесення змін до Закону України «Про Рахункову палату» та деяких інших законодавчих актів України», що містить низку реформаторських змін інституції.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що нардепи не мають сумнівів у важливості ефективної діяльності Рахункової палати,  зважаючи на значні зовнішні фінансові вливання у бюджет країни та очікувану значну подальшу підтримку партнерів під час повоєнного відновлення України.

Один з авторів законопроєкту, член Комітету ВРУ з питань бюджету Павло Фролов зауважив на ключових змінах у діяльності Рахункової палати, яких торкнеться законопроєкт. Це за його словами, зокрема, впровадження посад державних аудиторів, які будуть виведені з-під дії закону про державну службу, скорочення кількості членів Рахункової палати з 13 до 11, обов’язковість розгляду комітетами ВРУ результатів аудитів Рахункової палати  тощо. Як зауважив нардеп, наразі уже реалізовано чимало заходів, які приводять діяльність Рахункової палати у відповідність до стандартів INTOSAI, однак необхідно належно унормувати профільне законодавство.

Озвучуючи позицію Рахункової палати щодо цього законопроєкту, Ольга Піщанська зауважила: цей документ повністю відповідає умовам, визначеним для вступу України в ЄС, зокрема в частині посилення незалежності інституції.

«Важливий момент цього законопроєкту, що ми фіксуємо політичну незалежність як гарантію діяльності Рахункової палати. Вона буде забезпечена оновленою процедурою розгляду бюджетного запиту Рахункової палати, удосконаленням підстав і процедур призначення та звільнення членів Рахункової палати тощо. Також серед  суттєвих змін і те, що ми визначаємо систему професійних документів INTOSAI основою організаційно-методологічних засад нашої діяльності», – зауважила Ольга Піщанська.

Серед важливих оновлень Голова інституції виокремила впровадження систематичного зовнішнього оцінювання діяльності самої Рахункової палати провідними ВОА-членами INTOSAI. Ольга Піщанська зазначила, що зараз Рахункова палата уже проводить pre-reviev із залученням кількох ВОА.

За підсумками обговорення питання Комітет ВРУ більшістю голосів ухвалив проєкт висновку щодо законопроєкту, в якому зазначив, що норми документа не суперечать міжнародним правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, проте потребують доопрацювання. Окремі положення будуть доопрацьовані до другого читання законопроєкту.

Нагадаємо, 19 вересня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №10044-д, який вносить суттєві зміни до Закону України «Про Рахункову палату». Наразі документ готують до другого читання.