Підсумки виконання рекомендацій Рахункової палати щодо пілотного проєкту з фінансування трансплантації в Україні

08.10.2024 14:29

Повернення зайво отриманих учасниками проєкту коштів та вдосконалення роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин (ЄДІСТ) – таких заходів вжили об’єкти контролю на виконання рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я України на реалізацію пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Цей пілотний проєкт запроваджений у 2018 році. Рахункова палата проаналізувала використання коштів на його реалізацію у 2020–2021 роках та першому півріччі 2022 року.

Загалом аудитом було встановлено, що зазначений проєкт сприяв удосконаленню системи трансплантації та  зменшенню кількості громадян України, які направлялися на лікування за кордон.

Водночас через неефективну систему внутрішнього контролю у МОЗ непродуктивно, нерезультативно і з порушенням  вимог чинного законодавства та укладених договорів було використано майже 45 млн грн державних коштів.

Зокрема, аудитори з’ясували, що деякі учасники проєкту використовували кошти з порушенням умов договорів. Також  зафіксовано випадки, коли учасник  при визначенні загальної вартості послуг не враховував суми використаних лікарських засобів, які були закуплені МОЗ в централізованому порядку за державні кошти. Так, з цієї причини Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» завищила вартість послуг з трансплантації на 13,1 млн грн. Ці кошти  повернено МОЗ на виконання рекомендацій Рахункової палати.  

Крім того, аудитори надали зауваження щодо організації і координації проєкту та засвідчили неналежне функціонування ЄДІСТ: через незабезпечення сумісності та електронної взаємодії її реєстрів з Електронною системою охорони здоров’я.

ЄДІСТ не містила інформації щодо трансплантацій органів, здійснених громадянам України до 2021 року, а також даних щодо подальшого стану пацієнтів після таких операцій у 2021  та І півріччі 2022 року. Державну інформаційну систему трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин взагалі не було створено. За рекомендацією Рахункової палати розпочалося доопрацювання програмного забезпечення ЄДІСТ, а також впровадження заходів для забезпечення функціонування Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Пілотний проєкт завершився в кінці 2023 року. З 1 січня 2024 року послуги з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів включені до програми медичних гарантій та їх оплачує Національна служба здоров’я України.

Контроль за виконанням наданих у рішенні Рахункової палати рекомендацій  за результатами аудиту завершено.