Завдяки виконанню рекомендацій Рахункової палати покращено адміністрування акцизного податку з транспортних засобів

08.10.2024 14:39

Державна податкова служба України вжила заходів щодо покращення адміністрування акцизного податку з ввезених на митну територію України вантажних транспортних засобів і переобладнаних у легкові автомобілі та стягнула штрафи з тих, хто несвоєчасно подавав декларації з акцизного податку після державної реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу.

ДПС та Державна митна служба України удосконалили систему обміну інформацією, необхідну для адміністрування податків, зборів та інших обов’язкових платежів, здійснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства.

Такі результати виконання рекомендацій Рахункової палати, наданих після аналізу стану планування та результативності контролю за повнотою нарахування і своєчасністю надходження акцизного податку з транспортних засобів, проведеного у 2022 році (період: 2019–2021 рр.)

Аудитори, зокрема, встановили, що через незабезпечення  належного обміну інформацією між ДПС та сервісними центрами Міністерства внутрішніх справ України, громадяни, які ввозили на митну територію України вантажні автомобілі та згодом переобладнували їх на легкові авто, не подавали або несвоєчасно подавали до податкових органів декларації з акцизного податку. При цьому ДПС не мала доступу до інформаційних систем МВС, відповідно, не могла встановити факту сплати акцизного податку після реєстрації/перереєстрації транспортного засобу, що призводило до накопичення значних сум переплат з цього податку.

Задля усунення цих недоліків Рахункова палата рекомендувала об’єктам контролю вжити низку заходів. Так, Міністерство фінансів України внесло зміни до Порядку взаємодії інформаційних систем ДПС та Держмитслужби щодо обміну інформацією, необхідною для адміністрування податків.

ДПС сформувала перелік несвоєчасно поданих декларацій з акцизного податку за 366 платниками, які переобладнали ввезені авто з вантажних на легкові, її територіальні органи здійснили необхідні камеральні перевірки й донарахували штрафні санкції за такі порушення.

Для акумулювання на центральному рівні даних про проведені заходи митного контролю та їх результати наказом Держмитслужби введена в дослідну експлуатацію автоматизована система митного оформлення «Центр» Єдиної автоматизованої інформаційної системи митних органів. Окрім цього, ДПС та Держмитслужба підписали декілька протоколів про інформаційну взаємодію.

Водночас Мінфіном та МВС  ще не вжито заходів  для вирішення питання автоматизованого обміну інформацією між МВС та ДПС про зареєстровані вантажні автомобілі, причепи, напівпричепи, цистерни, їх власників та належних користувачів; видані свідоцтва про допущення транспортних засобів до перевезення небезпечних вантажів тощо. Це створює певні перешкоди для належного адміністрування акцизного податку з транспортних засобів.

Рахункова палата продовжує контроль за станом реалізації  рекомендацій, наданих за результатами цього аналізу.