Питання ефективності фінансової підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю врегульовано

09.10.2024 14:52

Державну фінансову підтримку для надання соціальних послуг особам з інвалідністю громадські об’єднання можуть отримати лише за результатами конкурсу завдяки реалізації рекомендацій Рахункової палати, наданих у 2022 році за підсумками аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на фінансову підтримку громадських об’єднань осіб з інвалідністю (ГООІ).

Загалом аудитори виявили проблемні питання  на всіх рівнях реалізації бюджетної програми «Соціальний захист осіб з інвалідністю» за напрямом «Фінансова підтримка громадських об’єднань для надання соціальних послуг особам з інвалідністю».

Зокрема, Міністерство соціальної політики України, Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю та його територіальні відділення не забезпечили ефективного надання ГООІ у 2021 році фінансової підтримки. Майже 40 % такої підтримки мало надаватися на конкурсних засадах, однак відбори кандидатів не завжди були об’єктивними, а контроль за використанням коштів не здійснювався належним чином.

Також було встановлено:

– періодичний перегляд Урядом умов та напрямів використання коштів із бюджету для фінансування ГООІ, відсутність сталості для належного планування видатків та проведення заходів одержувачами бюджетних коштів, брак відпрацьованої методичної бази тощо;

– необґрунтований розподіл коштів та їх неефективне використання (з 34 млн грн наданої переможцям конкурсу фінансової підтримки нерезультативно витрачено 830 тис. грн, неекономно – 558 тис. грн   та інше);

– фінансова підтримка у сумі 47,7 млн грн Українському товариству сліпих (УТОС) і Українському товариству глухих (УТОГ) надавалась без конкурсу і за відсутності належного контролю Фонду та його територіальних відділень  та в окремих випадках – використовувалася із порушеннями законодавства;

–  в УТОС через брак фінансування у п’ять разів зменшилася можливість надавати реабілітаційні та оздоровчі послуги особам з інвалідністю по зору у Боярському будинку відпочинку й ліквідована відома Львівська капела бандуристів «Карпати»;

–   та інше.

Рахункова палата рекомендувала переглянути й удосконалити механізм надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю, насамперед  зважаючи на збільшення постраждалих внаслідок повномасштабної війни й тенденцію до гуртування осіб з інвалідністю в об’єднання.

Виконуючи ці рекомендації, Кабінет Міністрів України, зокрема, затвердив 27 січня 2023 року Порядок № 70,  яким удосконалив механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансову підтримку ГООІ для надання соцпослуг, спрямованих на соціалізацію та інтеграцію осіб з інвалідністю.

Загалом за результатами аудиту об’єктам контролю було надано 22 рекомендації: частина з них виконана, частина – втратила актуальність чи не може бути виконана через воєнний стан. Контроль за виконанням наданих Рахунковою палатою рекомендацій завершено.