Виконання рекомендацій: удосконалено прогнозування надходжень від непрямих податків

14.10.2024 10:26

Вдосконалено контроль за виробництвом та обігом підакцизних товарів та методики прогнозування доходів бюджету, зокрема, від акцизів, завдяки виконанню рекомендацій Рахункової палати, наданих за підсумками аналізу фактичного стану та оцінки впливу законодавства на повноту і своєчасність сплати непрямих податків до державного бюджету.

Контрольний захід охоплював 2020 – І півріччя 2022 років. Як встановили аудитори, з початком повномасштабної військової агресії РФ проти України надходження непрямих податків, які були найбільшим джерелом формування дохідної частини держбюджету, істотно знизилися. Зокрема, через тимчасово запроваджені з початку повномасштабного вторгнення податкові та митні пільги, держбюджет в І півріччі 2022 року недоотримав щонайменше 56 млрд гривень.

Окрім цього, скасоване із січня 2022 року маркування марками акцизного податку неігристих вин та зброджених напоїв ускладнило контроль за їх обігом. Щоб усунути цей недолік, на виконання рекомендацій рахункової палати, було оновлено законодавство про регулювання виробництва й обігу алкоголю, тютюнових виробів та пального.

Також було встановлено, що Мінфін протягом періоду, що аналізувався, не забезпечив обґрунтованого прогнозування надходжень непрямих податків, а отже, цьому органу рекомендовано удосконалити окремі методики прогнозування доходів бюджету. Наразі рекомендація виконана, зокрема удосконалено прогнозування щодо ввізного мита, акцизного податку та ПДВ за окремими класифікаціями доходів.

Для удосконалення системи адміністрування непрямих податків  Рахункова палата також рекомендувала Державній митній службі України забезпечити формування бази даних з деталізованою інформацією про результати проведених документальних перевірок. Наразі Держмитслужба повідомила про налагодження обміну інформацією з Державною податковою службою України щодо прийнятих митними органами податкових повідомлень-рішень, надісланих (вручених) платникам податків, та внесення їх до Єдиного реєстру податкових повідомлень-рішень контролюючих органів.  

Оскільки усі надані Рахунковою палатою рекомендації виконано, контроль за ними припинено.