Начальник теруправління Рахункової палати у м.Ужгород: Завдяки співпраці Рахункової палати та об’єкту контролю – Держекоінспекції у Закарпатській області Держбюджет не втратить понад 4 млн гривень

01.10.2021 12:26

Завдяки рекомендаціям Рахункової палати усунуто ризик втрати державним бюджетом платежів на суму 4,6 млн грн.

Про це заявив начальник територіального управління Рахункової палати по Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях (у м. Ужгород) Юрій Журкі під час міжнародної конференції в Ужгороді «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

За його словами, фахівці територіального управління були залучені до проведення аудиту ефективності використання бюджетних коштів Державною екологічною інспекцією, звіт по якому затвердили 28 вересня.

«Ми виявили ризик втрати  державним бюджетом  платежів на суму 4,6 млн грн. Зокрема ДЕІ у Закарпатській області неналежно проводило претензійно-правову роботу щодо погашення заборгованості порушниками. Тому, зважаючи на спливаючі строки позовної давності, існують ризики втрати надходжень до держбюджету», − сказав Юрій Журкі.

Він додав, що в рамках реагування на виявленні порушення при аудиті об’єктом контролю направлені матеріали до правоохоронних органів щодо виявлених фактів порушень кримінального характеру, наприклад щодо завдання шкоди Мокрянським лісгоспом на суму 4,3 млн. гривень.

Наразі по цій справі працює регіональна прокуратура та Господарський суд.

Юрій Журкі також додав, що аудитори виявили неекономне використання коштів бюджету майже на 1,4 млн грн.

«ДЕІ в Закарпатській області в розрахунку видатків на 2018 рік передбачила собі кошти на свою ж ліквідацію  на виплату вихідних допомог працівникам тощо, однак сама ліквідація не відбулась, асигнування органом вищого рівня (Державною екологічною інспекцією України) не зменшенні, що призвело до спрямування грошей на інші цілі, а саме:  на премії, матдопомоги тощо»,  зазначив начальник теруправління.

Також Юрій Журкі наголосив, що теруправління разом з колегами з регіонів провели аналіз використання у 2020 році коштів, спрямованих на боротьбу з COVID-19. Ситуацію вивчали на 5 об’єктах Закарпаття, і виявили низку порушень.

«Наразі, до затвердження результатів аналізу на засіданні Рахункової палати, можу окреслити лише загальні проблеми, які, на жаль, є характерними не лише для нашого регіону. Так, ми виявили, зокрема, невикористання протягом тривалого часу медичного обладнання через проблеми з документальним оформленням, безпідставні нарахування або недорахування додаткових доплат медпрацівникам, затримки з постачанням закупленого медичного обладнання. Позитивним є той факт, що деякі порушення завдяки нашій роботі усуваються під час аудиту»,  зауважив він.

Юрій Журкі також поділився планами і повідомив, що найближчим часом аудитори перевірятимуть наскільки ефективно Національна академія наук управляє об’єктами державної власності, що мають фінансові наслідки для державного бюджету.

«Також наше теруправління долучилося до аудиту ефективності використання інвестицій на підтримку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Перевіримо також, чи ефективно використовуються бюджетні кошти на розвиток Національної поліції України. Але спектр проблемних питань чималий – підтримка регіонального розвитку, розвиток інфраструктури, реалізація програм транскордонного співробітництва, підтримка гірських територій»,  розповів начальник теруправління.

Насамкінець він запропонував представникам облдержадміністрацій та обласних рад Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей розпочати співпрацю і розглядати результати аудитів Рахункової палати в органах місцевої влади та місцевого самоврядування за обов’язкової участі представників теруправління.

«Основне завдання, яке стоїть і перед Рахунковою палатою загалом, і перед її територіальними управліннями зокрема,  високий рівень довіри до результатів наших аудитів та рішень, як з боку суспільства, так і з боку органів влади, в тому, числі місцевої. І ми вже надаємо рекомендації, як ефективніше використовувати кошти та державне майно на місцях»,  додав він.