Валерій Пацкан: Майже 12 млрд грн не використали з Фонду COVID-19, з них 1,4 млрд грн - для закупівлі вакцин

14.12.2021 10:00

11,9 млрд грн не використали з Фонду боротьби з COVID-19 у 2020 році, зокрема 1,4 млрд грн - для закупівлі вакцин проти коронавірусу. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи на засіданні інституції Звіт про результати аналізу використання у 2020 році коштів, спрямованих на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

“У 2020 році Фонд боротьби з COVID-19 становив 80,9 млрд грн. На 1 січня 2021 року 2,5 млрд грн залишились нерозподіленими Урядом. А 11,9 млрд грн, або 15% виділених із Фонду, головні розпорядники не використали. Зокрема, так і не розпочали використання виділених Урядом аж у грудні 2020 року 1,4 млрд грн для закупівлі вакцин проти COVID-19, а це – 2,9 млн доз вакцин. При цьому 25,7 млрд грн, або третину всіх коштів Фонду, спрямували на розвиток мережі автомобільних доріг”, – зазначив Валерій Пацкан.

Так, видатки менше плану на надання Пенсійному фонду одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів, – майже на 5 млрд грн (56%); на програму держгарантій медобслуговування населення – на 1,4 млрд (26%); надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання на період обмежувальних протиепідемічних заходів – на понад 1 млрд грн (64%); на забезпечення засобами індивідуального захисту працівників закладів екстренної меддопомоги – на 691 млн грн (17%); на доплати медпрацівникам за двома бюджетними програмами МОЗ – на 478 млн грн (8%).

Голова Рахункової палати також зауважив, що запропонований Кабінетом Міністрів порядок виділення коштів із Фонду COVID-19 виявився неефективним. У результаті відбувалися значні затримки на кожному з етапів ухвалення, погодження і реалізації рішень Уряду, деякі з них не мали належних фінансово-економічних розрахунків і обґрунтувань. Наслідком цього стала значна кількість перерозподілів уже виділених коштів.

Валерій Пацкан зазначив, що МОЗ і Державне підприємство „Медзакупівлі” не забезпечили оперативного здійснення централізованих закупівель медвиробів і обладнання для закладів охорони здоров’я. Подекуди погодження між ними необхідних документів тривало до 3,5 місяців з дати прийняття рішень про виділення коштів.

“У результаті закуплене обладнання у 2020 році заклади охорони здоров’я отримали зі значним запізненням, зокрема апарати штучної вентиляції легень у листопаді 2020 року–березні 2021 року, комп’ютерні томографи – у першому кварталі 2021 року”, –  підкреслив Голова Рахункової палати.

Окрім цього, закупівля стаціонарних цифрових ангіографічних рентгенівських систем, зупинена у грудні 2020 року рішенням Антимонопольного Комітету України, відбулася у жовтні 2021 року.

При здійсненні аналізу використання у 2020 році коштів, спрямованих на боротьбу з COVID-19 та її наслідками, фахівці Рахункової палати опрацьовували інформацію, отриману на запити від 40-ка центральних органів виконавчої влади і місцевих адміністрацій та 626-ти закладів охорони здоров’я. До проведення цього заходу були залучені усі територіальні управління Рахункової палати.