Рахункова палата України та Національний аудиторський офіс Великої Британії провели спільний онлайн-семінар

31.03.2023 14:33

Рахункова палата України та Національний аудиторський офіс Великої Британії провели спільний онлайн-семінар, присвячений двосторонній співпраці в напрацюванні методології проведення аудитів оцінювання завданих збитків і втрат внаслідок воєнних конфліктів.

У заході взяли участь Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, члени Рахункової палати, Генеральний аудитор Національного аудиторського офісу Великої Британії Ґарет Дейвіс, аудитори обох інституцій та народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань бюджету Іван Крулько.

Валерій Пацкан у своєму вступному слові наголосив, що сума втрат України внаслідок війни є безпрецедентною у новітній історії Європи. «Війна – це втрати. Ми ніколи не зможемо повернути найцінніше – людські життя. Але ми повинні змусити росію і росіян сповна відповісти за всі скоєні злочини. Добитися справедливої кари і відплати за усю спричинену шкоду. А для цього важливо порахувати і оцінити всі втрати і збитки, завдані Україні росією. І тут вкрай важлива роль вищих органів аудиту», - зазначив він.

У свою чергу Ґарет Дейвіс відзначив прогрес у роботі Рахункової палати в цьому напрямку, а також висловив повагу українським колегам, які продовжують працювати у надскладних умовах війни. Він запевнив, що Рахункова палата може розраховувати на всебічну підтримку аудиторського офісу Великої Британії в оцінці обсягів збитків і втрат, завданих збройною агресією.

 

Довідково

Співпраця Рахункової палати з Національним аудиторським офісом Великої Британії розпочалась у 2005 році. Вона посилилась та активізувалась з приходом новообраного складу Рахункової палати у 2018 році. Того ж року вперше за 22 роки діяльності інституції за ініціативою Голови Рахункової палати Валерія Пацкана була проведена функціональна оцінка Рахункової палати. Її здійснила міжнародна команда експертів Національного аудиторського офісу Великої Британії (НАО) за участі фахівців Польщі та Німеччини. На основі результатів функціональної оцінки напрацьована і затверджена Стратегія розвитку Рахункової палати на 5 років.

У листопаді 2019 року представники Рахункової палати взяли участь у IV молодіжному конгресі EUROSAI (YES) в НАО Великої Британії у Лондоні.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну, між Рахунковою палатою і НАО Великої Британії розпочався новий етап співпраці. Голова Рахункової палати Валерій Пацкан та Генеральний аудитор Національного аудиторського офісу Великої Британії Ґарет Дейвіс зустрічалися в межах технічної частини XI Конгресу EUROSAI у Празі в травні 2022 року та в рамках 57-го засідання Керівної ради EUROSAI у вересні 2022 року у Лісабоні. Під час цих зустрічей вони обговорювали питання підтримки Рахункової палати у проведенні аудитів щодо застосованих на державному рівні підходів до розробки методології оцінки збитків і втрат, завданих Україні внаслідок російської агресії, а також проведення аудитів прямої підтримки державного бюджету, яку надають міжнародні партнери України на соціальні потреби та відновлення зруйнованої інфраструктури.