Член Рахункової палати Ігор Яремчук взяв участь у засіданні підкомітету INTOSAI у Варшаві

22.05.2023 11:24

Член Рахункової палати Ігор Яремчук взяв участь у засіданні підкомітету INTOSAI зі стандартів внутрішнього контролю під головуванням Вищої палати контролю Польщі (NIK) у Варшаві. Захід об’єднав представників вищих органів аудиту США, Австрії, Бельгії, Франції, Угорщини, Румунії, Нідерландів, Іспанії та Південної Африки.

Учасники засідання обговорили пілотний проєкт Керівництва підкомітету щодо співпраці та взаємодії між внутрішніми та зовнішніми аудиторами, а також концепцію інструкції з внутрішнього контролю в публічному секторі.

«Практика, якою ділилися колеги на заході INTOSAI, показала, що внутрішні аудитори та вищий орган фінансового контролю можуть успішно співпрацювати, лише якщо обидві сторони готові розвивати скоординовані та ефективні аудиторські послуги», − зазначив член Рахункової палати Ігор Яремчук.

Він додав, що Україна зробила крок вперед у цьому питанні, запровадивши сертифікацію працівників підрозділів внутрішнього аудиту державних органів.

«Станом на сьогодні Міністерство фінансів проводить сертифікацію внутрішніх аудиторів. До такого аудитора буде більше довіри. Приємно, що ми йдемо в ногу з міжнародним співтовариством»,  зазначив Ігор Яремчук.

Крім того, спостерігачі та члени підкомітету обговорили поточні питання, пов’язані з реформою встановлення стандартів INTOSAI, а також проєкти, які реалізуються у співпраці з партнерами підкомітету, зокрема Інститутом внутрішніх аудиторів (США).

 

Довідково:

INTOSAI – це незалежна міжнародна організація зовнішнього державного контролю публічних фінансів, що об'єднує вищі органи аудиту (ВОА) країн світу. INTOSAI була створена у 1953 році. На сьогодні до її складу входять 195 повноправних членів, ще 5 ВОА є асоційованими та 2 афілійованими членами організації.

Основне завдання INTOSAI – надання аудиторам усього світу можливості обміну інформацією, що становить спільний інтерес, інформацією щодо сучасних напрацювань у сфері аудиту та застосування професійних стандартів і найкращих методологій. INTOSAI декларує сприяння кращому державному управлінню шляхом заохочення ВОА до сприяння урядам у вдосконаленні їх діяльності, підвищення прозорості бюджетної сфери, забезпечення підзвітності, боротьби з корупцією, сприяння кваліфікованому та ефективному використанню державних ресурсів на користь суспільства.

Рахункова палата України є повноправним членом INTOSAI з 1998 року.

У рамках INTOSAI Рахункова палата бере активну участь у роботі підкомітету INTOSAI зі стандартів внутрішнього контролю.