Позика МБРР на покращення системи охорони здоров’я: Рахункова палата знайшла невідповідності у фінансовій звітності МОЗ

21.07.2023 09:00

Рахункова палата сформувала немодифіковану думку (позитивний висновок) щодо фінансової звітності МОЗ за проєктом, що підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку і спрямований на модернізацію сектору охорони здоров’я, за 2020-2021 роки, та модифіковану думку (із застереженнями) – за 2022 рік.

Про це йдеться у Звіті про результати фінансового аудиту проєкту "Додаткове фінансування Проєкту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей», що підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Відповідальний за проведення аудиту – член Рахункової палати Василь Невідомий.

У травні 2020 року МБРР виділив Україні позику на 135 млн дол. США для покращення системи охорони здоров’я в Україні та запобігання поширенню епідемії COVID-19. Аудитори Рахункової палати перевірили фінансову звітність за Проєктом за 2020-2022 роки, подану МОЗ до МБРР, та виявили низку недоліків.

Так, звітні дані за 2022 рік містили певні неточності, які не вплинули на загальні підсумки звіту, але викривили зміст витрат у сумі 712 тис. дол. США. Вони стосувалися придбання медичного обладнання та витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я.

Аудитори звернули увагу, що на рівні МОЗ немає методичних рекомендацій щодо процедур ведення загального обліку за Проєктом, на підставі якого формується звітність до МБРР, а також бухгалтерського обліку (за нетиповими операціями), порядку доповнення та заповнення звітних форм, що призвело до викривлення змісту звітів та в окремих випадках їх даних.

Разом з тим аудитори не отримали достатньої впевненості, що у 2021-2022 роках витрати у загальній сумі понад 70 тис. дол. США були здійснені виключно та в повному обсязі на цілі Проєкту. Зокрема, на послуги індивідуальних консультантів, відшкодування витрат на відрядження, оплату постачання програми ZOOM тощо.

Аудит також засвідчив окремі прогалини та технічні помилки в операційному посібнику, який регулює реалізацію Проєкту, недосконалість облікової політики й організації бухгалтерського обліку в МОЗ.

Присутній на розгляді Звіту заступник Міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін зазначив, що під час чергової місії МБРР із підтримки спільних із МОЗ України проєктів, яка відбулась в квітні цього року, було прийнято рішення про реструктуризацію Проєкту. За його словами, Звіт про результати проведеного Рахунковою палатою фінаудиту є однією з умов надання МБРР згоди на реструктуризацію.

Звіт і рішення за результатами аудиту будуть оприлюднені на офіційному вебсайті Рахункової палати.