Аудит публічних закупівель: проєкт EU4PFM представив Рахунковій палаті новий компонент щодо публічних закупівель

23.02.2024 16:02

Напрямки майбутньої співпраці, зокрема, підвищення рівня підготовки фахівців та інші заходи для посилення інституційної спроможності Рахункової палати в частині проведення аудитів пов’язаних з публічними закупівлями обговорили 22 лютого представники Рахункової палати, Представництва ЄС в Україні та  Проєкту технічної допомоги Європейського Союзу «Програма підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM)». Зустріч була присвячена початку роботи нового компоненту Проєкту − «Публічні закупівлі».

В обговоренні взяли участь Голова Рахункової палати Ольга Піщанська, члени Рахункової палати Віктор Богун, Ігор Яремчук та  Кирило Клименко, керівник компонента «Публічні закупівлі» проєкту EU4PFM Ерікс Мезаліс, керівниця сектору з управління державними фінансами Представництва ЄС в Україні Єкатєріна Яковлєва та ін.

Ольга Піщанська подякувала Представництву ЄС в Україні за постійну підтримку вдосконалення системи управління державними фінансами та наголосила на стратегічній важливості розширення співпраці саме у напрямку публічних закупівель.

«На нашу думку, корисною могла б бути підтримка партнерів у посиленні знань наших фахівців щодо передового досвіду проведення аудитів пов’язаних з публічними закупівлями, або ж консультаційне сприяння партнерів у розробці додаткових  методичних рекомендацій на зазначену тематику»,  зазначила очільниця інституції.

Своєю чергою керівник команди експертів проєкту EU4PFM Ерікс Мезаліс розповів про інші можливості нового компоненту, зокрема, щодо сприяння у вивченні європейських підходів до аудиту системи публічних закупівель, особливостей вимірювання ефективності цієї системи у ЄС тощо.

Також керівниця сектору з управління державними фінансами Представництва ЄС в Україні Єкатєріна Яковлєва зауважила, що новий компонент Проєкту розвиватиметься з врахуванням інших, що вже співпрацюють з Рахунковою палатою, зокрема, компонент щодо зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів (EU4ACU).