Рахункова палата затвердила Проміжний звіт про виконання Стратегії розвитку на 2019–2024 роки

28.03.2024 11:53

Станом на 01 січня 2024 року 44% показників Стратегії розвитку Рахункової палати на 2019-2024 роки, визначених на підставі Системи вимірювання ефективності вищих органів фінансового контролю (SAI PMF), досягли цільового значення. Про це йдеться у Проміжному звіті про виконання згаданої Стратегії, затвердженому на засіданні Рахункової палати 26 березня 2024 року.

Загалом з урахуванням місії Рахункової палати і задля досягнення її візії згаданою Стратегією було встановленочотири стратегічні цілі,визначено18 пріоритетівта 63 завдання. З них повністю виконано третину, частково  – 37 (майже 59 % загальної кількості запланованих завдань), не виконано – 5 (8 %).

Прогресу досягнуто щодо 42 показників, зокрема, завдяки ухваленню нових методологій проведення аудитів згідно з вимогам ISSAI. Також порівняно з 2021-2022 роками збільшилось значення показників, що є індикаторами виконання завдань Стратегічної цілі IV – Ефективне представництво Рахункової палати у міжнародній аудиторській спільноті. 

Також у Проміжному звіті ідеться про заходи, вжиття яких сприятиме виконанню більшості завдань Стратегії й досягненню стратегічних цілей. Водночас, зважаючи на те, що Стратегія розроблялася до початку повномасштабної війни, у документі не враховано певні ризики, пов’язані з військовою агресією росії, тож окремі завдання, виконання яких неможливе у поточному році, рішенням Рахункової палати були виключені з документу.

Як зазначила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська досягти цільового значення за низкою показників, які є індикаторами виконання стратегічних завдань, неможливо без проведення незалежного оцінювання, яке б підтвердило, що аудити інституції відповідають вимогам Міжнародних стандартів вищих органів аудиту (ВОА).

«Тому Рахункова палата розгляне доцільність і можливість проведення такого незалежного оцінювання у 2024 році, до кінця дії Стратегії», – зауважила вона. 

Окрім цього, обговорили і необхідність початку підготовчих заходів до розроблення нової Стратегії розвитку на наступний період (з 2025 року).

Проміжний звіт про виконання Стратегії розвитку Рахункової палати на 2019–2024 роки найближчим часом буде оприлюднено на офіційному сайті інституції.