Рахункова палата та проєктна група EUROSAI обговорили напрямки підтримки інституції на час війни

29.03.2024 11:29

Застосування інструментів фокус-аудиту, консультації та тренінги у процесі проведення аудитів, аналіз даних, стажування персоналу Рахункової палати у вищих органах аудиту країн-членів Проєктної групи EUROSAI «Технічна підтримка Рахункової палати» (Проєктна група) – такі варіанти підтримки запропонували члени Проєктної групи 28 березня під час робочого онлайн-засідання, на якому головував Національний аудиторський офіс Великої Британії.

У заході взяли участь Голова Рахункової палати Ольга Піщанська, відповідальні фахівці інституції, представники вищих органів аудиту Норвегії, Литви, Португалії, Угорщини, Латвії, ФРН, Бельгії, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції, Естонії, Ірландії, Європейської палати аудиторів, а також діючих проєктів міжнародної технічної допомоги в Рахунковій палаті.  

Генеральний аудитор Національного аудиторського офісу Великої Британії Гарет Дейвіс у вступному слові відзначив надзвичайні умови за яких наразі працюють українські аудитори.  Водночас Гарет Дейвіс зазначив, що за таких обставин потужний контроль за державними коштами, якісний аналіз щодо їх використання стають ще важливішими. 

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська у відповідь підкреслила, що на шляху до удосконалення та реформування інституцію не зупинять жодні виклики. Вона подякувала представникам Проєктної групи за багаторічну потужну підтримку України та, зокрема, Рахункової палати. Окрему вдячність за багаторічне лідерство у наданні технічної допомоги Ольга Піщанська висловила НАО Великої Британії. Вона наголосила на сферах підтримки щодо яких наразі особливо зацікавлена Рахункова палата.

«Це і практичний інструментарій щодо проведення фокус-аудитів, і стажування представників Рахункової палати у ВОА інших країн, також сучасний та якісний аналіз даних під час проведення аудитів. Всі ці питання є важливими для зміцнення інституційного потенціалу, якісної роботи фахівців Рахункової палати, а також є необхідною умовою на шляху до євроінтеграції України», – сказала Ольга Піщанська.

Вона наголосила, що регулярні консультації між Рахунковою палатою та НАО Великої Британії допомогли, зокрема, забезпечити синергію з іншими проєктами з підвищення потенціалу та інституційної спроможності Рахункової палати. Зокрема, щодо технічної підтримки, яка наразі надається Рахунковій палаті, детально розповіли керівниця проєкту EU4ACU Інгуна Судраба та експерт Центру досконалості аудиту Офісу урядової підзвітності Сполучених Штатів Америки Джозеф Крістофф.

Водночас під час обговорення кожен представник присутніх вищих органів аудиту запропонував можливі варіанти подальшої підтримки, відповідно до потреб Рахункової палати.

Нагадаємо, ініціатива НАО Великої Британії щодо створення Проєктної групи EUROSAI для підтримки Рахункової палати в її діяльності за умов і обставин, що виникли в наслідок війни одностайно схвалена у червні 2023 року, під час засідання Керівної ради Європейської організації вищих органів аудиту (EUROSAI).