Рахункова палата представила Висновки про виконання Держбюджету-2023 профільному підкомітету ВРУ

07.06.2024 16:43

Підкомітет Верховної Ради з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету 7 червня розглянув Звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік» та Висновки Рахункової палати щодо цього звіту.

Доповідаючи з зазначеного питання, Голова Рахункової палати Ольга Піщанськаакцентувала увагу на проблемних аспектах, зокрема в частині видатків на оборону:

«Уряд у 2023 році не спрямував увесь можливий ресурс на фінансове забезпечення заходів з відсічі збройної агресії проти України та ліквідації її наслідків. Зокрема не здійснено розподіл 5,3 млрд грн із Фонду ліквідації, а головними розпорядниками не використано виділених з нього 18,5 млрд грн, що склало 38% наявного ресурсу Фонду», – зазначила Голова Рахункової палати.

Як зауважила Ольга Піщанська, залишилися невикористаними головними розпорядниками сектору оборони 1,6 млрд грн, або 15% надходжень на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ. Також головні розпорядники не використали 1,4 млрд грн, або 71% коштів, що надійшли на рахунки відкриті в НБУ як добровільні внески (UNITED24).

Голова Рахункової палати також звернула увагу на те, що окремі рекомендації інституції не виконуються системно, тож зі звіту у звіт вони повторюються. 

За підсумками обговорення підкомітет рекомендував Комітету Верховної Ради України з питань бюджету взяти до відома Звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», а також схвалити підготований підкомітетом Проєкт постанови Верховної Ради про цей Звіт та рекомендувати парламенту його прийняти. Зазначеним Проєктом постанови доручено Кабінету Міністрів України усунути недоліки реалізації Держбюджету-2023, зокрема й ті, що зазначені у Висновках Рахункової палати.  

Присутній на засіданні підкомітету перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін підтримав викладені пропозиції.