Голова Рахункової палати взяла участь у засіданні Контактного Комітету ВОА країн-членів ЄС та зустрілася з керівником ВОА Королівства Бельгія

18.06.2024 17:42

Забезпечення незалежності вищих органів аудиту, діджиталізація, державні фінанси, енергетика та зміни клімату. Такі питання обговорювалися 18 червня на зустрічі членів Контактного Комітету вищих органів аудиту країн-членів Євросоюзу, що відбулася у м. Брюссель (Бельгія). Тема заходу: «Стійкі ВОА для стійких суспільств». На заході Рахункову палату в якості спостерігача представляла Голова Ольга Піщанська.

Регулярні зустрічі членів Контактного Комітету вищих органів аудиту країн-членів ЄС є ефективним інструментом координації діяльності ВОА країн-членів ЄС/кандидатів з Європейською палатою аудиторів (ECA). Також Рахункова палата бере участь у заходах Мережі вищих органів аудиту країн-кандидатів та потенційних кандидатів на членство в ЄС.

«Рахункова палата в умовах війни не лише зберігає свою стійкість, а й розвивається, щоб швидко та ефективно реагувати на потреби суспільства. З огляду на набуття Україною статусу кандидата на членство в Євросоюзі й отримання нашою країною значної міжнародної допомоги на відновлення, ми посилюємо співпрацю з європейською аудиторською спільнотою: активно обмінюємося досвідом, адаптуємо процедури зовнішнього державного аудиту до європейської практики та прагнемо до інновацій», – зазначила Ольга Піщанська, коментуючи актуальність обраної тематики заходу для України.

Участь Рахункової палати у зустрічі керівників вищих органів аудиту країн-членів ЄС відбулася за сприяння Аудиторського суду Королівства Бельгія.

17 червня Ольга Піщанська зустрілася зі Старшим Президентом Аудиторського суду Королівства Бельгія Хільде Франсуа.

Керівниці ВОА обговорили особливості роботи інституцій у їхніх країнах. Зокрема, йшлося про розвиток інституційної спроможності через системне підвищення кваліфікації персоналу. Також обговорювалися напрямки подальшої взаємодії між вищими органами аудиту.

 «Для нас є цінним досвід вашої інституції в сфері використання ІТ інструментів у процесі аналізу даних та щодо застосування відповідних практик й методик. Окрім цього, оскільки зараз в українському парламенті триває підготовка нової законодавчої бази, необхідної для реформування Рахункової палати, зокрема, і для розширення її мандату на всю систему публічних фінансів, ми зацікавлені в обміні інформацією щодо розвитку ВОА як сучасного вищого органу аудиту та щодо заходів з гарантування його незалежності», – зазначила Ольга Піщанська.

Зі свого боку Хільде Франсуа запевнила у готовності її інституції всебічно сприяти процесу розвитку Рахункової палати та вдосконалення аудиторських практик, зокрема, через обмін досвідом проведення системних реформ.

Сторони також домовилися про обмін досвідом щодо таких питань як залучення до здійснення контрольних заходів зовнішніх аудиторів, тристоронньої співпраці із залученням міжнародних організацій та щодо здійснення якісного аналізу даних в умовах обмежених ресурсів.