У парламенті розглянули Звіт Рахункової палати за 2023 рік та Висновок про виконання Держбюджету-2023

19.06.2024 17:38

Комітет Верховної Ради з питань бюджету на засіданні 19 червня розглянув Звіт Рахункової палати за 2023 рік, а також Звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», Висновки за результатами аналізу якого надавала Рахункова палата.  

Презентуючи Звіт Рахункової палати за 2023 рік, Голова інституції Ольга Піщанська зазначила, що хоча робота органу і супроводжувалася окремими труднощами у 2023 році, однак це не завадило йому виконувати належні функції та розвиватися. Зокрема, було затверджено низку документів, спрямованих на вдосконалення, систематизацію та впорядкування внутрішніх процесів, посилення її відкритості, що є важливою частиною вимог євроінтеграції.

«Так з липня 2023 року уже за новими методологіями було здійснено 13 аудитів. З цієї кількості сім фінансових аудитів стосувалися питань використання коштів проєктів, що підтримуються позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку, а два аудити ефективності стосувалися застосування прямої бюджетної підтримки США, наданої на початку повномасштабного вторгнення росії для запобігання колапсу та збереження стресостійкості української системи медичних послуг та другий аудит, що стосувався питань забезпечення життєво важливих потреб населення України в умовах війни», - наголосила Голова Рахункової палати.

Загалом, нагадала Ольга Піщанська, у 2023 році Рахункова палата перевірила і проаналізувала понад 771 млрд грн, а сума виявлених порушень і недоліків склала майже 60,8 млрд гривень. Також за результатами проведених у 2023 році заходів контролю розпочато 9 досудових розслідувань у кримінальних провадженнях та 3 повідомлення Рахункової палати скеровано для приєднання до кримінального провадження.

У підсумку Комітет ВРУ взяв до відома Звіт Рахункової палати за 2023 рік.

Також в рамках розгляду профільним Комітетом звіту Кабінету Міністрів про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», Ольга Піщанська наголосила на найбільш значних недоліках, виявлених Рахунковою палатою. 

За її словами, одне з найбільш проблемних питань – відсутність значної частини статистичної інформації, без якої неможливо всебічного проаналізувати й оцінити стан економіки країни. Ольга Піщанська наголосила, що Уряд під час розробки змін до державного бюджету не переглядає обсяг доходів, надходження яких суттєво перевищують планові показники. Також, за її словами, значну загрозу ефективному використанню коштів становить неналежне проведення видатків за окремими бюджетними програмами.  

«За результатами аналізу Рахункова палата зокрема виявила, що Кабмін, Мінфін і окремі головні розпорядники не переглядали затверджені на 2023 рік видатки загального фонду за деякими бюджетними програмами, які проводилися в обсягах менше плану або не проводилися взагалі. Зазначені кошти держава могла б спрямувати на вирішення першочергових потреб суспільства. Однак цього зроблено не було. Ситуацію ускладнює той факт, що ця негативна тенденція зберігається у і поточному році», - наголосила Голова Рахункової палати, зазначивши, що мова йде про мільярдні видатки.

Присутній на засіданні Комітету ВРУ перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін заначив, що Міністерство приймає зауваження Рахункової палати та буде працювати над усуненням недоліків.

 

Профільний комітет ВРУ взяв до відома Звіт КМУ та Висновки Рахункової палати щодо виконання державного бюджету у 2023 році, а також надав Уряду низку доручень щодо вирішення проблемних питань.