Розпочався аудит ефективності використання субвенції на ліквідацію наслідків збройної агресії

20.06.2024 13:04

Рахункова палата розпочала аудит ефективності на тему «Територіальні громади у війну: відновлення соціальної та критичної інфраструктури». Його мета - оцінка  діяльності  органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування під час відновлення соціальної та критичної інфраструктури за рахунок субвенції з державного бюджету.

Актуальність аудиту обумовлена тим, що у 2023 році лише третина цільової фінансової допомоги, спрямованої місцевим бюджетам на відновлення водопостачання та водовідведення, зруйнованих багатоквартирних будинків, об’єктів соціальної та критичної інфраструктури, закладів загальної середньої освіти, дошкільних навчальних закладів була використана. Така ситуація може свідчити про те, що окремі територіальні громади у 2023 році виявилися не готовими до використання субвенції.  

Відповідно, під час контрольного заходу аудитори Рахункової палати досліджуватимуть стан реалізації комплексу першочергових організаційних, фінансових та інших заходів, спрямованих на прискорене відновлення об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, об’єктів житлового та громадського призначення. Мова йде про повернення об’єктів до стану придатного для  використання громадянами та суб’єктами господарювання.

Також аудитори оцінюватимуть ефективність управлінських рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спрямованих на забезпечення комфортних умов життєдіяльності.

За результатами аудиту фахівці Рахункової палати дадуть зацікавленим сторонам рекомендації, що допоможуть зменшити виявлені ризики та пришвидшать процес відновлення громад, що зазнали руйнувань внаслідок збройної агресії.