«Ми відповідальні перед громадянами України та країн-партнерів»: Ольга Піщанська на зустрічі з аудиторами Німеччини

21.06.2024 12:24

Проведення спільних аудитів та подальшу співпрацю, зокрема в контексті реформування Рахункової палати та контролю використання міжнародної допомоги, обговорили 20 червня під час онлайн-зустрічі керівники Рахункової палати, Федеральної рахункової палати Німеччини та Рахункової палати землі Гессен.

У дискусії взяли участь Голова Рахункової палати Ольга Піщанська та заступник Голови Рахункової палати Сергій Ключка. Серед партнерів з Німеччини до зустрічі долучилися, зокрема, Президент Рахункової палати землі Гессен доктор Вальтер Вальман, директор з аудиту Федеральної рахункової палати Німеччини доктор Маттіас Мерінг, директор з аудиту, відповідальний за міжнародні зобов’язання Федеральної рахункової палати Німеччини Ахмед Демір, представник аудиторської групи, що співпрацює з Рахунковою палатою України, доктор Майк Ессер-Мюлленбах та інші.

Наразі українські та німецькі аудитори працюють над двома спільними аудитами, один з яких стосується надання кредитів на придбання житлових приміщень для внутрішньо переміщених осіб, а другий – цивільного захисту у комунальних закладах загальної середньої освіти. Звіти щодо обох аудитів планується оприлюднити у поточному році.

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська під час зустрічі подякувала колегам з Німеччини за всебічну підтримку і під час проведення спільних аудитів, і у процесі підвищення рівня фаховості українських аудиторів.

«Ми дуже добре розуміємо відповідальність Рахункової палати перед українським суспільством, а також громадянами Німеччини та інших країн, що надають нам різносторонню допомогу. Усвідомлюємо важливість контролю цієї допомоги. Дуже добре що у нас з вами є взаєморозуміння та спільне бачення підходів у проведенні аудитів. Це позитивно впливає на якість нашої спільної роботи», – зазначила Ольга Піщанська.

Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо важливості подальшого процесу вдосконалення законодавства, яке регулює діяльність Рахункової палати. Відтак Ольга Піщанська запропонувала  колегам з Німеччини долучитися до робочої групи, що опікується розробкою нового профільного законопроєкту.

Також під час дискусії заступник Голови Рахункової палати Сергій Ключка наголосив на цінності порад німецьких аудиторів, завдяки яким було виявлено недоліки механізму надання підтримки внутрішньо переміщеним особам та розбудови і функціонування системи цивільного захисту населення. 

Партнери з Німеччини також поділилися попередніми результатами аудитів на ці ж теми.

За підсумками зустрічі сторони домовилися надати пропозиції щодо тем нових спільних аудитів з Федеральною рахунковою палатою та Рахунковою палатою землі Гессен, та щонайперше зосередитися на масштабних проєктах підтримки, яку надає Німеччина Україні.

Також  вирішено продовжити подальший обмін досвідом, зокрема, шляхом стажування українських аудиторів на базі Рахункової палати землі Гессен.

Довідково:

Упродовж 2023 року Україна отримала грошової допомоги від Федеративної Республіки Німеччина на загальну суму 2 млрд 448,3 млн грн.