ВОА України, Австрії та Чехії обговорили співпрацю щодо обміну досвідом та спільних аудитів

25.06.2024 13:36

Спільні аудити, обмін досвідом та підвищення кваліфікації аудиторів Рахункової палати були у центрі уваги під час тристоронньої робочої зустрічі за участі Голови Рахункової палати Ольги Піщанської, Президента Рахункової палати Республіки Австрія, Генерального секретаря INTOSAI, доктора Маргіт Кракер та Президента Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки Мілослава Кали.

Зустріч відбулася 24 червня у межах щорічного засідання керівників вищих органів аудиту «Вишеградська четвірка (В-4) + Група-2», що триває у м.Грац (Австрія).

Під час зустрічі Голова Рахункової палати Ольга Піщанська наголосила, що Україна у цей важкий час надзвичайно цінує фінансову та військову допомогу партнерів. Для Рахункової палати, зважаючи на початок реформування вищого органу аудиту України, є особливо цінною підтримка іноземних колег, спрямована на її інституційний розвиток.  

«Рахункова палата здійснює поетапну реформу своєї діяльності із врахуванням статті 347 Угоди про Асоціацію України з ЄС та приділяє особливу увагу обміну досвідом, найкращими практиками, зокрема, в частині імплементації стандартів та методик INTOSAI. З початку року ми здійснюємо аудити відповідно до вимог міжнародних стандартів ISSAI, посилюємо співпрацю із  іноземними ВОА, у тому числі, з метою проведення спільних аудитів, фокусуючись на контролі використання макроекономічної допомоги. Ми вже маємо у цьому напрямку успішний досвід із колегами із Німеччини та США», – підкреслила Ольга Піщанська та запропонувала партнерам долучатися до такої форми співпраці.   

Голова Рахункової палати зазначила, що актуальним для інституції є питання підвищення рівня якості аудитів: це системне навчання аудиторів та обмін досвідом щодо використання новітніх технологій, принципів та підходів таких як аналітика даних, цифровізація та автоматизація аудиторських процесів.  

Зі свого боку Маргіт Кракер запевнила у незмінній підтримці України її інституцією, зазначивши, що цей процес може відбуватися і в рамках співпраці в межах INTOSAI та EUROSAI, і під час двосторонніх відносин. Зокрема, зараз аналізується можливість залучення фахівців Рахункової палати до проходження двотижневої практики на базі ВОА Австрії.

Своєю чергою Мілослав Кала наголосив, що за результатами його останнього візиту до Києва на початку червня цього року готуються рекомендації для українських законотворців щодо можливого вдосконалення законодавства про Рахункову палату, напрацьовується механізм безперервного підвищення кваліфікації українських аудиторів на базі ВОА країн-членів ЄС.

У підсумку учасники зустрічі погодилися з озвученими пропозиціями та домовилися більш детально обговорити їх, зокрема, напрацювати механізми їх реалізації уже найближчим часом.