Нагляд за публічними закупівлями: колеги з Латвії діляться досвідом

03.07.2024 18:26

Аудит та моніторинг публічних закупівель, угоди державно-приватного партнерства (ДПП)/концесійні угоди. Досвід колег з Латвії щодо цих питань дослідили фахівці Рахункової палати під час навчального візиту до м. Рига. Поїздку організовано Компонентом 2 «Публічні закупівлі» Проєкту технічної допомоги Європейського Союзу «Програма підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM)».

Під час візиту представники Рахункової палати, а також Верховної Ради України, Міністерства економіки, Державної аудиторської служби й Антимонопольного комітету ознайомилися з латвійською системою контролю та нагляду за публічними закупівлями, викликами та шляхами їх вирішення. Від Рахункової палати участь у заході з обміну досвідом взяли заступник начальника відділу аудиту з питань паливно-енергетичного комплексу Департаменту контролю у сфері оборони та паливно-енергетичного комплексу Микола Товстановський, радник члена Рахункової палати Вікторія Ганущак та головний спеціаліст відділу з питань судової влади Департаменту контролю органів судової влади та правоохоронної діяльності Віта Єремєєва.

Учасники робочої зустрічі відвідали, зокрема, Лабораторію інновацій Державної канцелярії Латвії, де ознайомилися з підходами до пілотування інноваційних проєктів у державному секторі, обговорили заходи та умови, необхідні для стимулювання інновацій, а також практичні приклади інноваційних рішень у державному секторі. Також, під час обміну досвідом з вищим органом аудиту Латвії, - зосередили увагу на підходах до фінансового аудиту та досліджували необхідність встановлення критеріїв для оцінки об’єктів аудиту ефективності.

Своєю чергою представники Центрального агентства з фінансування та укладання контрактів (CFCA) Латвії розповіли колегам з України про проєкти державно-приватного партнерства, описали власну практику нагляду та механізми контролю за проєктами, що фінансуються з різних джерел.

Також аудиторів Рахункової палати ознайомили з досвідом реалізації інфраструктурних проєктів, зокрема, з роботою компанії, що реалізує проєкт швидкісної залізниці Rail Baltica. Фахівці ВОА Латвії та ВОА України обговорили питання, пов’язані з аудитом та наглядом за проєктом.  

Зауважимо, проєкт технічної допомоги Європейського Союзу «Програма підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM)» спрямований на покращення управління державними фінансами (УДФ) в Україні та, як наслідок, покращення надання державних послуг та бізнес-клімату. Одна з цілей проєкту посилення спроможності зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів. Рахункова палата співпрацює з проєктом з лютого 2024 року.