Доходи збільшились на 22 %: Висновок Рахункової палати щодо виконання Держбюджету-2024 у І кварталі

04.07.2024 18:24

Підкомітет з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету на засіданні 4 липня розглянув Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2024 рік у першому кварталі та інформацію щодо поточного стану виконання державного бюджету у 2024 році.

У своїй доповіді, Голова Рахункової палати Ольга Піщанська зауважила, зокрема, що  план доходів загального фонду бюджету на перший квартал 2024 року було перевиконано на 86 млрд грн, або 22 %. При тому, що за цей період безповоротної міжнародної допомоги надійшло на 96 млрд грн менше порівняно з І кварталом 2023 року.

Доходи державного бюджету за відповідний період збільшились на 116 млрд грн ( на 22 %). Щодо видатків загального фонду державного бюджету, за звітний період їх провели на 94 млрд грн (12%) менше плану.

«Головною причиною цьому є, насамперед, нерозроблення і незатвердження учасниками бюджетного процесу документів, що дають право на проведення видатків, незавершення закупівель, а також проведення видатків на обслуговування державного боргу в обсягах, менших ніж планувалося», – зауважила Ольга Піщанська.

Окрім цього, Голова Рахункової палати наголосила, що у січні ‒ березні 2024 року видатки на заходи, пов’язані з обороноздатністю і безпекою держави, становили 66% видатків державного бюджету загалом. При цьому видатки за рахунок коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії не проводилися.

Також у першому кварталі 2024 року надходження коштів від зовнішніх кредиторів втричі перевищили запозичення на внутрішньому ринку та становили 365 млрд грн (на 37 % більше, ніж у відповідному періоді 2023 року). Водночас ця сума - на 10 % менше плану на звітний період. При цьому, внутрішні надходження вдвічі перевищили зовнішні і становили 812 млрд гривень.

За результатами аналізу виконання Держбюджету-2024 у першому кварталі Рахункова палата виявила низку відхилень і порушень та надала рекомендації для їх усунення.

Присутній на засіданні підкомітету заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев розповів про поточний стан виконання бюджету та погодився з висновками Рахункової палати.

За підсумками обговорення Підкомітет ухвалив: взяти до відома, а також врахувати в роботі Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2024 рік у першому кварталі та інформацію щодо поточного стану виконання державного бюджету у 2024 році. А також доручив Кабінету Міністрів України усунути недоліки реалізації Держбюджету-2024 у першому кварталі, зокрема й зазначені у Висновку Рахункової палати.