Контроль ВРУ за публічними фінансами. Відбулася зустріч з програмою USAID «РАДА: наступне покоління»

13.09.2024 18:49

Посилення парламентського контролю за публічними фінансами, роль у цьому процесі Рахункової палати обговорили 13 вересня Голова Рахункової палати Ольга Піщанська та фахівці інституції з директором Програми USAID «РАДА: наступне покоління» Мортеном Енбергом та експертами проєкту: радником з урядових комунікацій Андрієм Шевченком, керівником науково-дослідного відділу Станіславом Івасиком та юридичним радником проєкту Миколою Бойчуком.

Також учасники зустрічі обмінялися думками щодо шляхів розвитку співпраці Рахункової палати з народними депутатами, зокрема, щодо їх більш системного залучення до контролю за виконанням  аудиторських рекомендацій.

«Ми пропонували відповідним парламентським комітетам проводити спільні засідання, запрошувати на них керівників об’єктів контролю, щоб заслуховувати пояснення щодо причин невиконання ними рекомендацій. Сьогодні така співпраця є, але вона потребує більшої системності та масштабності. Саме тому в рамках роботи над реформою Рахункової палати, наразі обговорюється, зокрема, і можливість закріплення на законодавчому рівні обов’язку профільних комітетів розглядати звіти Рахункової палати, давати їм оцінку тощо. Тож сприяння наших партнерів у пошуку шляхів та можливостей для посилення цього напрямку взаємодії з парламентом було б надзвичайно цінним для нас», - розповіла Ольга Піщанська.

Також під час зустрічі йшлося про перспективи формування консолідованої фінансової звітності на рівні держави. Як зазначив т. в. о. Секретаря Рахункової палати – керівника апарату Василь Невідомий, на сьогодні консолідована звітність формується лише на рівні головних розпорядників бюджету, але відсутня консолідована фінансова звітність з урахуванням активів на рівні держави.

«Нам би була корисною підтримка Програми у підвищенні обізнаності народних депутатів щодо важливості здійснення аудиту консолідованої звітності Рахунковою палатою. Адже врахування результатів цього аудиту допоможе парламенту забезпечити прийняття ефективних рішень щодо затвердження доходів і видатків у проєктах законів про державний бюджет», - наголосив Василь Невідомий. 

 

Також під час зустрічі обговорили перспективи створення Парламентського бюджетного офісу, можливі напрямки посилення незалежності Рахункової палати й підвищення професійного рівня аудиторів. Мортен Енберг наголосив що Програма USAID «РАДА: наступне покоління» готова співпрацювати з Рахунковою палатою за більшістю обговорених напрямків.

Довідково: Програма USAID «РАДА: наступне покоління» діє з 22 березня 2022 року. Її діяльність спрямована на допомогу парламенту стати сучасною, ефективною інституцією, яка сприяє підзвітності та демократичному розвитку в Україні.