Фінансовий аудит системи органів прокуратури виявив окремі недоліки в обліку основних засобів та управлінні ризиками

25.09.2024 11:57

Загалом консолідована фінансова та зведена бюджетна звітність Офісу Генерального прокурора (далі – ОГП) та підконтрольних йому суб'єктів державного сектору за 2023 рік складена в усіх істотних аспектах відповідно до вимог чинного законодавства, однак наявні недоліки, зокрема у сферах управління ризиками, консолідованої фінансової звітності, внутрішнього контролю за обліком основних засобів. Про це йдеться у Звіті про результати фінансового аудиту системи органів прокуратури, ухваленому 24 вересня 2024 року. Відповідальний за аудит – член Рахункової палати Геннадій Пліс.

Обсяг охоплених аудитом коштів становив 13,2 млрд грн, вартість активів - 5 млрд грн, при цьому в ОГП відсутня актуальна інформація про стан та вартість окремих активів на тимчасово окупованих РФ територіях України і територіях, де тривають бойові дії.   

Отже, під час аудиту було виявлено заниження вартості обліку земельних ділянок, наданих на праві постійного користування та балансовий облік взятих на зберігання сум вилучених у кримінальних провадженнях коштів, що не узгоджується з економічною сутністю активів та зобов’язань за визначенням нормативно-правових актів.

Також аудитори з’ясували, що консолідація фінансової звітності ОГП здійснюється лише за окремими показниками, що створює ризики. Відсутня єдина політика щодо обліку земельних ділянок, перегляду ліквідаційної вартості об’єктів основних засобів обліку та службових житлових приміщень. При цьому система внутрішнього контролю органів прокуратури не є досконалою, заходи внутрішнього контролю є фрагментарними, а процедури управління ризиками щодо консолідації фінансової та бюджетної звітності не розроблені.

Інші, менш суттєві недоліки, стосувалися неправильно вказаної вартості основних засобів та їхнього зносу, незавершених капітальних інвестицій, дебіторської заборгованості за розрахунками із соціального страхування тощо.

Важливо, що у процесі аудиту та за його результатами об’єкти контролю відкоригували помилки на загальну суму 41,3 млн гривень. 

Для усунення недоліків Рахункова палата надала загалом 17 рекомендацій Міністерству фінансів України, Державній казначейській службі країни, Офісу Генерального прокурора та органам системи прокуратури. Зокрема:

Офісу Генерального прокурора:

- визначити єдину облікову політику для обліку нерухомого майна, перегляду ліквідаційної вартості основних засобів, обліку службових житлових приміщень;

- розробити і затвердити порядки внутрішнього контролю для всіх розпорядників бюджетних коштів системи органів прокуратури;

– відкоригувати дані обліку і звітності відповідно до порядку обліку вилучених у кримінальних провадженнях коштів як тимчасово вилучене майно після його розробки Мінфіном тощо.

 Міністерству фінансів України:

– розробити проєкт закону щодо розширення кола суб’єктів державного сектору, що складають консолідовану фінансову звітність;

– вжити заходів щодо удосконалення нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку активів, що знаходяться на територіях бойових дій або тимчасово окупованих РФ тощо.

Мінфіну та Державній казначейській службі України:

– впровадити зміни в програмне забезпечення АС «Є-Звітність», забезпечивши технічну можливість внесення змін для зазначення інформації про безоплатно отримані основні засоби як міжнародну технічну допомогу та розкриття інформації про виплати при звільненні працівників;

– розробити методологію консолідації фінансової звітності суб’єктами державного сектору з інструментом контролю за взаємовиключенням показників, які не підлягають консолідації.

Присутній на засіданні перший заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко подякував Рахунковій палаті за виконану роботу й наголосив, що Офіс Генерального прокурора має намір усунути виявлені аудитом невідповідності та докладе зусиль для уникнення їх у подальшому.

Зазначимо, рекомендації, які були надані Рахунковою палатою Генеральній прокуратурі України під час попереднього аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених на здійснення прокурорсько-слідчої діяльності, підготовки та підвищення кваліфікації кадрів прокуратури, були виконані Офісом Генерального прокурора повністю.

Рішення та Звіт про результати поточного аудиту буде надіслано Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України та об’єктам контролю, а також опубліковано на офіційному вебсайті Рахункової палати.